Diari Més

ERC, CUP i UpA s'uneixen per fer un ple monogràfic sobre urbanisme

Són necessaris un mínim de set regidors per poder reclamar la convocatòria d’una sessió amb caràcter extraordinari

Ricomà, ahir al terrat del Pretori, des d'on s'albira el nucli urbà i part del terme municipal.

ERC, CUP i UpA s'uneixen per fer un ple monogràfic sobre urbanismeCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur de l’urbanisme a Tarragona, amb l’horitzó de la construcció d’un nou barri a la Budellera, preocupa amplis sectors socials de la ciutat que reclamen una profunda revisió de la situació real per aconseguir homogeneïtzar les zones residencials i, alhora, preservar els espais d’interès mediambientals del terme municipal. Per debatre àmpliament sobre aquestes qüestions, tres formacions de l’oposició a l’Ajuntament, ERC, CUP i Units per Avançar –el partit de Josep Maria Prats– demanaran que l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros convoqui un ple extraordinari i monogràfic en un curt període de temps.

El portaveu del principal partit de l’oposició municipal, el regidor d’ERC Pau Ricomà, va informar ahir a aquesta redacció que el seu grup, junt amb la CUP i Units per Avançar, totalitzen set regidors, nombre mínim «per poder demanar la convocatòria d’un ple extraordinari i monogràfic». Des del moment en què es faci efectiva la petició, l’alcalde Ballesteros «disposarà de deu dies per convocar la sessió», va dir el polític republicà. «No farem el tràmit per demanar el ple fins passades les eleccions del 21 de desembre», va subratllar Ricomà. Un dels objectius és que el debat superi l’àmbit de l’Ajuntament i s’endinsi en la societat tarragonina, «ja que l’urbanisme ens afecta a tots i a qui viurà en la nostra ciutat en el futur», va indicar Ricomà.

El ple monogràfic per debatre sobre urbanisme serà possible, entre altres motius, pels moviments que en els darrers temps s’han produït al consistori i, de manera molt especial, per la sortida del Govern municipal de Josep Maria Prats. El regidor d’Units per Avançar té cada cop més un comportament díscol i, en determinats aspectes, s’està desmarcant de decisions de qui van ser els seus socis. Aquest fet ha propiciat la suma de set regidors, ja que, amb Prats, els quatre regidors d’ERC i els dos de la CUP s’arriba a aquesta xifra màgica que facilita sol·licitar la celebració de plens extraordinaris.

La construcció d’un nou barri a la Budellera, en un entorn actualment natural i poc edificat, i situat en la zona d’incidència de la platja Llarga, no és ben vist per ERC i la CUP, formacions que sempre s’han oposat al projecte inicial. No és, però, l’únic aspecte que els preocupa. En aquest context, el líder de l’oposició municipal va dir que «són diversos els elements que s’han de tenir en compte, com millorar el centre de la ciutat i la Part Baixa, amb moltes construccions del segle XIX, zones on hi ha edificis que són icones, com és el cas del Banc d’Espanya». «Aquests entorns urbans estan perdent qualitat», va afegir Ricomà. En el ple monogràfic «també volem plantejar problemàtiques urbanístiques que deriven en la pèrdua de comerç, un fet que incideix en la ciutat de manera decisiva».

La nova Budellera

Les formacions que plantegen la celebració del ple es mostren, de fa temps, preocupades per «la recuperació d’espais –susceptibles de ser urbanitzats i on es pot construir habitatge de nova planta– i de pisos buits que s’han d’aprofitar per evitar que Tarragona es napolitzi», va subratllar el regidor d’ERC. Ricomà va referir-se, també, a la desconnexió urbanística existent entre dos pols importants del terme municipal com els barris de Ponent i de Llevant. En el primer dels casos, «s’ha d’acabar amb el mur que suposa el riu Francolí» i, en el segon, «s’ha de preservar més l’espai verd d’aquest sector». Un extrem i l’altre «estan massa allunyats del nucli urbà», va remarcar el regidor republicà.

En relació al nou projecte constructiu elaborat pels promotors de la Budellera, Ricomà va apuntar que els tècnics municipals encara analitzen el seu contingut. «Pensem que hauran acabat l’estudi de la nova proposta el pròxim mes de gener», va indicar. La xifra inicial d’habitatges s’ha reduït i ara la previsió és fer-ne 4.040.

La construcció del nou barri és motiu de preocupació de diverses entitats socials i ecologistes de la ciutat, com les federacions d’associacions de veïns que aglutinen un elevat nombre de col·lectius. Entre altres qüestions, estan pendents de convocar una cadena humana que uniria la plaça de la Font amb el pla de la Seu i que va ser desconvocada en el seu dia. Aquestes entitats es mantenen a l’espera de conèixer el contingut del projecte de la Budellera, un cop refet pels promotors, per presentar, si ho estimen necessari, les corresponents al·legacions.

Cal recordar que el projecte inicial va ser retirat, després que la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona formulés una sèrie d’indicacions i obligués a revisar el contingut de la proposta plantejada pels promotors d’aquesta intervenció urbanística que preveu transformar la zona de la Budellera la pròxima dècada.

tracking