Diari Més

Cultura

El Festival REC aposta per eixamplar la seva base social en la dissetena edició

El certamen porta onze òperes primes a competició, totes elles estrenes a Catalunya

Pla mig del director del Festival REC, Xavier García Puerto, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, presentant la 17a edició en roda de premsa. Imatge del 22 de novembre del 2017

REC, pel·lícula, festival, òpera prima, cinema, internacional, Tarragona, projecció, directorACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Festival Internacional de Cinema de Tarragona, el REC, escalfa motors de cara a la dissetena edició que se celebrarà del 4 al 10 de desembre. Enguany el certamen presenta propostes adreçades a «eixamplar» la seva base social i arribar a tota la ciutadania, amb una ampliació d’horaris, espais i activitats per a tots els públics. Els preparatius del REC, a més, no han estat aliens a la situació política. «L’ambient enrarit s’ha notat una mica en el programa, però en moments d’incertesa la cultura és l’espai on tothom es pot trobar», ha reivindicat aquest dimecres el seu director, Xavier García Puerto. Enguany, el festival porta onze òperes primes a competició, totes elles estrena a Catalunya i quatre que es veuran per primer cop a l’Estat. Les projeccions es faran en diverses ubicacions de la ciutat, amb el Teatret del Serrallo com a novetat. La inauguració oficial es durà a terme el 5 de desembre amb la projecció de No compteu amb els dits (1967), del director català Pere Portabella.

Tarragona es tornarà a convertir aquest desembre un altaveu per als nous creadors amb una nova entrega del Festival REC. L’organització ofereix enguany una proposta adreçada a un públic més ampli, sota l’eslògan Aquesta ortiga no pica, que esdevé una metàfora d’aquesta fita plantejada pels impulsors del certamen. I és que aquesta planta, considerada popularment com a mala herba, és un potent fertilitzant que estimula el creixement de plantes emergents, tal com resumeix el cartell d’aquesta edició.

Enguany es consoliden els espais professionals i es posa un especial èmfasi en el paper de les dones en l’audiovisual, a través de propostes artístiques i sessions de treball. En el programa també destaquen ofertes amb les quals es vol arribar a nous públics, com les Sessions Vermuts o l’etiqueta MiniREC, que situen el festival com una proposta per a tota la família.

D’aquesta manera, la programació d’enguany conjuga la voluntat d’adaptar-se i parlar a la realitat econòmica i social, però sense perdre l’esperit d’espais de descoberta dels títols que seran notícia. Ji haurà més activitats i projeccions al migdia, i més ubicacions. De fet, amb una vintena de pel·lícules i 40 activitats, el REC creix en nombre d’escenaris i es durà a terme a l’Auditori CaixaForum, l’Antiga Audiència, l’Espai Turisme, el Teatret del Serrallo o la Sala Zero, entre d’altres.

Enguany, les propostes que es podran veure en els diferents escenaris del Festival REC provenen d’Argentina, Espanya, Brasil, Alemanya, Xile, Rússia, França, Colòmbia, Austràlia, Israel, Polònia i els Estats Units.

La proposta del festival, però, es manté fidel a les òperes primes, amb la voluntat de seguir sent el punt de sortida de noves veus del panorama cinematogràfic actual. Enguany, la proposta de llargmetratges que entren a concurs compta amb onze pel·lícules, de les quals quatre són estrena absoluta a l’Estat: Severina, Club Europa, The Starry Sky Above Me i Manifiesto.

La resta de films a concurs serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. Així, el llistat de candidates a endur-se els premis del festival es completa amb Tesnota (Demasiado cerca), Adiós entusiasmo, Matar a Jesús, Los perros, Les garçons sauvages / The wild boys,Muchos hijos, un mono y un castillo i Le Semeur (La mujer que sabia leer).

A banda d’aquest conjunt de propostes, el programa d’enguany del Festival REC 2017 també s’eixampla per oferir més noves produccions que s’inclouen dins del cicle Women on Fire, que agrupa primeres pel·lícules de realitzadores que destaquen per la seva qualitat. Enguany, a més a més de les propostes prèvies que s’han pogut veure durant aquest mes de novembre a l’Auditori CaixaForum durant els dies de festival també es podrà gaudir de fins a sis propostes noves, quatre de les quals participen a concurs. A més, fora de concurs es presentaran dues pel·lícules més, People that are not me i The lure.

Pere Portabella protagonitzarà l’acte inaugural

La inauguració oficial del REC es durà a terme el 5 de desembre, a les deu de la nit a l’Antiga Audiència, amb la projecció de No compteu amb els dits, un migmetratge experimental del director català Pere Portabella, que data de l’any 1967 i que compta amb un guió elaborat per Joan Brossa. Enguany se celebra el 50 aniversari d’aquest migmetratge i el Festival REC li ret homenatge amb la seva projecció per estrenar l’edició d’aquest 2017. En la seva elecció també ha tingut un pes important l’actual situació política, segons García Puerto, i les reflexions que el director ha fet sobre la societat espanyola.

A més, durant els dies 5 i 6 de desembre es projectaran les pel·lícules Informe General i Informe General II, dues propostes de Portabella que retraten la transició democràtica, les primeres mobilitzacions ciutadanes i la seva evolució amb el pas dels anys, fins a finalitzar amb el col·lapse econòmic de 2008 i les protestes del 15-M. Aquestes dues pel·lícules, juntament amb la projecció de Histeria de España, una proposta coordinada per Kikol Grau.

La cloenda del festival es durà a terme el dissabte 9 de desembre, a les deu de la nit. L’Antiga Audiència de Tarragona acollirà l’entrega de guardons a les pel·lícules premiades. A més, s’hi projectarà el film Lucky, de John Carry Lynch, una pel·lícula que s’estrena de manera oficial a Catalunya i que compta amb la participació de Harry Dean Stanton, que va morir a mitjan setembre.

Pla obert del director del Festival REC, Xavier García Puerto, amb la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, mostrant el programa i la samarreta commemorativa del certamen. Imatge del 22 de novembre del 2017

director, òpera prima, pel·lícula, REC, projecció, Tarragona, festival, internacional, cinemaACN

Primer pla del director del Festival Internacional de Cinema de Tarragona (REC), Xavier García Puerto, en roda de premsa el 22 de novembre del 2017

cinema, director, internacional, òpera prima, pel·lícula, festival, projecció, Tarragona, RECACN

tracking