Diari Més

Mobilitat

L'EMT descongestionarà les línies 41, 42 i 54 amb tres busos articulats

Tots els nous vehicles duplicaran el nombre de rampes per a usuaris amb mobilitat reduïda i equiparan càmeres de seguretat

Imatge d'aquest darrer mes de la cotxera de l'EMT al polígon Francolí.

L'EMT descongestionarà les línies 41,42 i 54 amb tres busos articulatsJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’EMT començarà a rebre a partir del segon semestre del 2018 els nous autobusos. Els primers, que es contractaran a principis d’any (si no hi ha contratemps administratius), seran tres vehicles articulats de 18 metres, amb una capacitat de 160 passatgers, sensiblement superior a l’aforament dels actuals de 12 metres (vora 90 usuaris). La companyia busca, amb aquests nous vehicles de majors dimensions, descongestionar els busos de les línies que realitzen recorreguts a centres educatius de gran afluència com la L-41 (Estació Renfe/Campus Sant Pere i Sant Pau), la L-42 (Pere Martell/Complex Educatiu) i la L-54 (Bonavista/Sant Pere i Sant Pau), que experimenten una important saturació amb les elevades puntes de demanda a les hores d’entrada i sortida dels joves.

«Cada dia ens trobem que hem de posar en servei busos de reforç, a més dels que ja hi ha fixats als horaris d’aquestes línies, perquè veiem que no n’hi ha prou», s’apunta des de l’empresa pública. A la línia 54, la més usada de la xarxa, s’hi afegeix el problema de què, a l’hora de sortida dels centres formatius de Sant Pere i Sant Pau, els busos ja baixen per l’avinguda de Països Catalans pràcticament plens amb els usuaris del barri.

Amb els articulats, l’EMT preveu reduir els costos operatius d’aquestes línies: «Si ara havíem de fer servir 3 busos a les vuit del matí en una d’aquestes línies, quan tinguem els nous, només caldrà un bus articulat i mig. Estalviarem combustible i hores del personal de reforç», s’apunta.

El procés d’adquisició de noves unitats per als pròxims quatre anys, preveu una despesa màxima de 8.140.000 d’euros, a raó de 5 nous busos per exercici, tot i que el nombre total de busos que arribaran podria variar en funció dels models seleccionats i la capacitat d’inversió en cada exercici. De moment, els tres articulats s’adquiriran mitjançant un rènting operatiu (lloguer), ja que l’EMT no pot tenir plena capacitat d’inversió fins al novembre del 2018, quan acabi de pagar el rènting financer dels darrers busos comprats en l’època de Joan Miquel Nadal.

S’han presentat set fabricants

El procés d’adquisició 2018-2021 va arrancar oficialment el passat agost amb la publicació d’un Acord Marc d’Homologació, per a la posterior adjudicació de contractes derivats. Al concurs públic s’hi han presentat fins a set fabricants de busos: Scania, Iveco, Man, Volvo, Vectia, Solaris i EvoBus (filial de Mercedes Benz), la companyia de la qual provenen la totalitat de vehicles de l’actual flota de l’EMT. En aquests moments els tècnics de l’empresa de transport estudien les propostes presentades i, al gener, es faran públics els vehicles i les companyies que han superat el procés d’homologació. Immediatament s’iniciarà el procés de contractació de les tres unitats de 18 metres. L’EMT ha sol·licitat propostes per a pràcticament totes les categories de busos: articulats, estàndard de 12 metres, de 10 metres, minibusos de 8 metres i microbusos de menys de 8 metres. Igualment, la companyia també ha obert la porta a rebre ofertes per l’adquisició de busos més ecològics, de Gas Natural (GNC) i Híbrids, a més dels de dièsel Euro VI. La idea de l’EMT és comptar amb un ampli ventall de possibilitats per a les compres dels quatre anys vinents.

Busos més petits pel centre

Es treballa amb la idea de dimensionar correctament la demanda real d’una línia amb el tipus de bus, un fet que amb l’actual flota, majoritàriament formada per vehicles grans de 12 metres, no és possible: «Els serveis són diferents, tenim línies que fan només el nucli urbà i en canvi d’altres recorren carreteres per anar als barris. Pensem que el vehicle no hauria de ser el mateix», apunta un responsable de l’empresa. D’aquí que, d’entre els busos que aniran arribant, alguns seran de 10 metres, suficient per al flux de viatgers amb què compten les línies que no surten del centre de la ciutat: la L-21 (circular des de l’Estació de Renfe), la L-22 (Serrallo/Joan XXIII) i la L-23 (Estació Renfe/Joan XXIII). «Podrem ajustar més el consum al tipus de servei, serem més eficients. Per exemple, ara mateix un bus estàndard de 12 metres consumeix sobre uns 50 litres per 100 quilòmetres i en canvi els minibusos que tenim a la línia de barri de Ponent (L-13), gasten només entre 16 i 17 litres als 100 quilòmetres», es desgrana des de l’EMT. A mesura que vagin arribant les noves unitats, la companyia traurà del servei els vuit bussos més antics de la flota, els Mercedes Benz Caetano City Gold de 1998, amb motor Euro II, que contaminen, segons es reconeix des de la mateixa EMT, fins a 20 vegades més que els busos dièsel Euro VI que arribaran.

Doble rampa per si s’espatlla

Tots els nous vehicles comptaran amb doble rampa per a persones amb mobilitat reduïda: una hidràulica com la que ja tenen ara, i una altra –aquí ve la novetat– de desplegament manual, per si la primera s’espatlla. I és que aquest mecanisme ha ocasionat en els darrers anys nombroses queixes d’usuaris amb cadira de rodes que no han pogut pujar al bus per la inoperància d’algun d’aquests elements.

A més, la nova flota portarà de sèrie càmeres de seguretat que permetran enregistrar qualsevol incident que es produeixi a bord. En cas de donar-se un succés rellevant, les imatges també podran ser vistes en temps real al centre de control de l’EMT. Fins ara, només quatre busos de la companyia, els destinats al servei nocturn l’any 2008, equipaven càmeres.

tracking