Diari Més

Sanitat

Tarragona comptarà amb base d'UVI mòbil amb metge a partir de demà

A la ciutat només hi havia UVI mòbil amb infermer i l’ambulància amb facultatiu havia de venir des de l’edifici 112 de Reus

Divendres es realitzaven els darrers preparatius a la nova base situada a l'hospital Joan XXIII.

Tarragona comptarà amb base d'UVI mòbil amb metge a partir de demàJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Sistema d’Emergències Mèdiques posarà en marxa demà dimarts a l’hospital Joan XXIII, la nova base operativa de l’UVI mòbil amb metge que cobreix Tarragona ciutat. Es tracta de la unitat T605 que fins ara realitzava les sortides des de la base d’ambulàncies de l’edifici 112 situat a la carretera T-11, a mig camí entre Reus i Tarragona. Es donava l’anomalia que la zona centre de la ciutat no comptava amb cap base d’ambulàncies avançades amb metge –SVAm–, les que s’assignen quan hi ha una emergència amb risc vital per a l’usuari. Especialment en les malalties de «temps-depenent», com s’anomena en l’argot sanitari a les dolències en què cada minut que un usuari no rep atenció mèdica, creix el risc de mort i augmenten les possibilitats que pateixi danys cerebrals per la manca d’oxigen. «Per exemple en els Ictus, els infarts aguts de miocardi, sepsis greus o traumatismes cranioencefàlics», explica una infermera del SEM, del sindicat CC.OO, que treballa en aquestes unitats.

Aquestes ambulàncies, que per fora són idèntiques a la resta de vehicles sanitaris del SEM –furgonetes Mercedes Benz Sprinter de color groc–, per dins equipen una ingent quantitat d’instrumental, aparells i medicaments en neveres de refrigeració, que no duen la resta. «Tenim el mateix material que hi ha en un box de reanimació d’un servei d’Urgències. Es tracta d’apropar totes les tecnologies possibles de l’hospital a la primera atenció que rep el pacient», apunta a l’infermera. «L’única diferència respecte a l’hospital és que no disposem de bosses de sang», afegeix la seva companya Adoración Balmaseda del mateix sindicat.

Per posar un exemple clar de la millora en l’atenció assistencial que suposa aquest canvi de base de la unitat, només cal mirar un mapa. En cas d’una emergència greu al bell mig de Tarragona, com pot ser la zona de la font del Centenari, la unitat T605 havia de recórrer fins ara 7 quilòmetres des de l’edifici del 112, en canvi des de Joan XXIII només hi ha 1,5 quilòmetres de distància. «A nivell operatiu serà molt més ràpid per a la ciutadania, el temps de resposta s’escurçarà dins la ciutat, ho valorem d’una forma molt positiva», exposa Dionis Cort, membre del sindicat CGT al comitè d’empresa d’Egara, l’empresa adjudicatària del transport sanitari al territori, juntament amb la companyia La Fuente.

Cal remarcar que, fins ara, l’atenció sanitària urgent al centre de la ciutat també estava coberta les 24 hores del dia –a més d’amb la unitat esmentada– amb una UVI mòbil situada al polígon Riu Clar, tot i que sense metge, només amb infermer i tècnic sanitari, el que es denomina SVAi. A banda, per a la correcta atenció urgent, la resta d’UVI mòbils del Camp de Tarragona, i els dos Vehicles d’Intervenció Ràpida –VIR- que duen metge, es poden desplaçar a qualsevol punt.

La idea de situar una base d’UVI mòbil amb metge a Tarragona ciutat no era nova pels alts càrrecs del Servei Català de Salut al territori. El gener del 2014, es va anunciar l’imminent trasllat de les dues ambulàncies –una UVI mòbil i una bàsica– des de l’antiga base que tenien a la Creu Roja de la carretera N-240 cap a l’hospital Joan XXIII, però finalment, no va ser així. Fonts sindicals apunten que hi va haver problemes tècnics administratius.

Tot llest a l’hospital Joan XXIII

La nova base està situada a la part posterior de l’edifici D de Consultes Externes de l’hospital Joan XXIII, l’equip sanitari que integra la unitat T605, un metge, un infermer i un tècnic per torn, disposa de 3 habitacions, una sala i un bany, a més del magatzem per recarregar l’ambulància amb tot el material fungible. Avui està previst que es realitzi el trasllat dels darrers elements, segons va apuntar a aquest diari el cap territorial del SEM Alfonso López el darrer divendres, i demà es començarà a operar amb normalitat.

La crítica que tant CC.OO del SEM com CGT d’Egara realitzen és que l’espai està situat paret amb paret amb la sala de radiologia de Consultes Externes, per la qual cosa demanen als responsables del SEM que es mesuri de forma periòdica el nivell de radiacions a la base. Comissions Obreres demana a més, que s’instal·li un tendal a la zona d’aparcament, per evitar que, a l’estiu, l’interior de l’ambulància s’escalfi en excés, podent afectar a les neveres de medicació.

tracking