Diari Més

Una associació animalista denuncia l'ús de sofre a un local del carrer Jaume I

GAIA Tarragona va informar a l’Ajuntament dels fets, qualificats com a greus segons la darrera Ordenança sobre la Tinença d’animals a Tarragona

Imatge de sofre abocat al davant d'un comerç, un fet sancionat segons l'ordenança d'enguany.

Una associació animalista denuncia l'ús de sofre a un local del carrer Jaume ICedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació animalista GAIA de Tarragona denunciava dilluns, i mitjançant les xarxes socials, l’ús de sofre al davant d’un comerç entre els carrers Jaume I i Eivissa. Es tracta d’una pràctica il·legal a la ciutat de Tarragona, segons la darrera Ordenança Municipal sobre la Tinença d’animals, motiu pel qual l’entitat va informar dels fets a l’Ajuntament. Segons un dels membres de GAIA, Jose Ferrandiz, «és un fet que a les xarxes socials sempre s’anomena però realment la gent no sap que cal denunciar-ho». Ell mateix va ser qui va trucar la Guàrdia Urbana per alertar de l’abocament, tot i que desconeix si finalment s’ha aconseguit retirar.

L’ús de sofre per evitar els orins dels animals és il·legal a la ciutat des que va entrar en vigor la nova Ordenança Municipal sobre la Protecció, la Tinença i la Venda d’animals. Tal com dicta l’article 32 d’aquest document, «és prohibit dipositar substàncies químiques dissuasòries d’animals com el sofre i similars, entre altres, en façanes, cantonades i espais públics». Es tracta d’una pràctica que «fa uns anys era molt més habitual», segons Ferrandiz, però que encara no s’ha acabat d’eradicar. L’acostumaven a fer servir comerços i comunitats de veïns per evitar que els animals pixessin a les portes, amb una efectivitat «dubtosa», segons el mateix Ferrandiz.

L’article 32 de l’Ordenança també subratlla que «només estaran permesos els productes degudament registrats i autoritzats amb permís de l’Ajuntament i per empreses especialitzades i que no comportin riscos per a la salut i la integritat física dels animals». El cas detectat per GAIA, però, no complia aquest requisit. Per aquest motiu, Ferrandiz va decidir avisar l’Ajuntament via Twitter i no a la Guàrdia Urbana interposant una denúncia. «Ells tenen l’obligació de perseguir-ho i tampoc cal una denúncia si hi ha voluntat», expressava el membre de l’entitat. Acte seguit, però, va trucar a la Guàrdia Urbana per avisar dels fets.

La diposició de sofre està considerada una falta greu. Si els animals l’oloren o el llepen, poden arribar a patir afectacions gastrointestinals i al fetge, tot i que a Tarragona no s’ha detectat.

Els collarets prohibits

L’Ordenança també regula, entre altres aspectes, els collarets que estan prohibits durant el passeig dels gossos per la ciutat. En concret, segons l’article 36 del document estan prohibits els collars estranguladors i elèctrics, amb elements punxants o «qualsevol altra que afecti el benestar animal». No es podran utilitzar els collarets que punxin el coll dels animals ni que els ofeguin ni els collarets elèctrics que provoquen descàrregues elèctriques quan el propietari considera i que es comercialitzen al mercat sense control.

Segons explica José Ferrándiz, de la Secció de Dret Animal del Col·legi d’Advocats de Tarragona «es tracta de collarets que, segons apunten diferents estudis i experts acreditats, sovint generen estres, por, dolor o confusió i està demostrat que redueix la capacitat d’aprenentatge, provocant sovint, gossos més reactius» i afegeix que «la tendència en el nostre ordenament jurídic és protegir cada vegada més el benestar dels animals tant físic com a psicològic, i en aquest sentit ens alegrem que l’Ajuntament incorporés les al·legacions plantejades respecte a aquest article concret».

D’altra banda, Emma Infante, antrozoologa i màster en Dret Animal, impulsora de la prohibició a l’ordenança de Barcelona explica que «l’administració té l’obligació de promoure la tinença responsable i el càstig és tan important com el civisme».

tracking