Diari Més

Investigacions

La URV participa en un projecte europeu de diagnostic ràpid de l'osteoporosi

Volen trobar un dispositiu simple i precís on el diagnòstic pugui fer-se als ambulatoris

Cada vegada abunda més l'osteoporosi i les seves complicacions.

La URV participa en un projecte europeu de diagnostic ràpid de l'osteoporosiPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona participa en un projecte europeu que desenvoluparà i validarà un dispositiu de diagnòstic ràpid, al centre d'assistència, per identificar persones amb alt risc d'osteoporosi.

L'objectiu general del projecte és el desenvolupament, la validació clínica i la preparació per a la comercialització d'una eina d'atenció puntual per a la prevenció, detecció i tractament de les malalties òssies.

En general, l'osteoporosi es manifesta de manera dràstica, amb la fractura de l'os afectat i per això se la coneix com «l'assassina silenciosa», ja que un 20% dels pacients que s'han trencat el maluc moren el primer any després i menys de la meitat dels que sobreviuen recuperen la seva vida anterior.

Aquest panorama milloraria molt amb la detecció precoç i l'inici d'un tractament adequat abans que els ossos es trenquin, però no es fa perquè no hi ha manera de fer-ho bé.

Aquest projecte vol trobar l'eina prou simple i precisa per diagnosticar aquesta malaltia. Així, utilitzarà la detecció electroquímica amb diverses tecnologies per obtenir un test que pugui fer-se als ambulatoris -fins i tot en zones rurals amb poc equipament- amb resultats en temps real i a càrrec de personal no especialitzat.

El disseny limitarà la quantitat de reactius costosos i mostres de sang necessàries per a les proves, de manera que no només redueix el cost de cada prova, que és de gran importància, sinó que també es redueix el dolor i la incomoditat del pacient.

El projecte, denominat PoCOsteo, té el suport de la Fundació Internacional d'Osteoporosi, que és la principal aliança mundial per promoure la salut muscular i òssia. També compta amb el suport del Programa Marco Horizonte 2020 de la Unió Europea per al lideratge industrial en nanotecnologies, materials avançats, biotecnologia i fabricació i processament avançats.

Com la societat està cada vegada més envellida, cada vegada abunda més l'osteoporosi i les seves complicacions, per això aquesta malaltia òssia és ja una prioritat sanitària a molts llocs del món.

Precisament per això, demà, 20 d'octubre, es commemora el dia mundial de l'osteoporosi per conscienciar sobre aquesta malaltia.

tracking