Diari Més

La Creu Roja ha atès prop de 160 persones refugiades entre els anys 2016 i 2017

Dilluns va complir dos anys el pacte segons el qual la Unió Europea es comprometia a rebre 160.000 refugiats, dels quals només n’han arribat 30.000

Una de les primeres protestes en favor dels refugiats va treure targeta vermella a la Unió Europea.

La Creu Roja ha atès prop de 160 persones refugiades entre els anys 2016 i 2017Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Creu Roja de Tarragona ha atès, entre els anys 2016 i 2017, prop de 160 persones refugiades. Actualment, 41 refugiats són a la ciutat dins el Programa Estatal d’Acollida Temporal per a Sol·licitants d’Asil, que depèn del Govern espanyol. En aquest sentit, cal remarcar que Espanya es va comprometre el 2015 a acollir 17.337 persones i només n’han arribat 1.982, un 11,4%. Dilluns va complir dos anys el pacte migratori segons el qual la Unió Europea es comprometia a rebre 160.000 refugiats. Només n’han arribat 30.000.

Quan arriben a la ciutat, aquestes persones reben informació i assessorament gràcies al programa Primera Acollida. En el cas de Tarragona, la immensa majoria de refugiats que són atesos per aquest servei no es queden a la ciutat, sinó que són derivats a d’altres punts de l’Estat. La segona acció a dur a terme la compren el Programa Estatal d’Acollida Temporal per a Sol·licitants d’Asil, que consta de tres fases. Un cop han estat informats i assessorats, els refugiats que són a la ciutat tenen dret a una acollida residencial per un període de sis mesos inicials, amb possibilitat de pròrroga d’un màxim de tres mesos. La segona fase, anomenada d’integració, va encaminada a aconseguir la plena inserció dels refugiats a la societat. La tercera i darrera fase, anomenada d’autonomia, completa la seva inserció.

La primera fase d’acollida, informava Creu Roja, comptava el 2016 amb una vintena de places. El passat mes de juliol, però, l’organització va aconseguir duplicar-les fins les 41 actuals, que estan ocupades gairebé en la seva totalitat. D’altra banda, afegien també que els itineraris que segueixen les persones que arriben a la ciutat són diferents. Algunes estan sis mesos en acollida temporal, d’altres demanen pròrroga, i d’altres surten del programa per diferents motius. El que pot afirmar l’organització és que el Programa Estatal d’Acollida Temporal per a Sol·licitants d’Asil ha atès 70 persones el 2017 i 44 el 2016.

A la pregunta de si aquesta xifra d’atencions és menor de la que hauria de ser segons el pacte migratori, Creu Roja responia que «és el Ministerio qui decideix quantes persones s’acullen com a refugiades a Espanya i, en funció de diferents criteris, les distribueix pel territori». «Creu Roja treballa per tenir places disponibles, en funció dels recursos de què disposa, i fruit d’això es van duplicar places al juliol», afegien.

Cal recordar que el ple de l’Ajuntament de Tarragona va aprovar el setembre de 2015 i per unanimitat adherir-se a la Xarxa de Ciutats Acollidores de refugiats. Des d’aleshores, han estat moltes les concentracions i els actes de suport cap a les persones refugiades. Fa unes setmanes, per exemple, la plataforma Stop Maremortum feia una performance de denúncia a la Platja Llarga de Tarragona, on simulaven l’arribada de refugiats.

tracking