Diari Més

Amiguet recorda que abans d'escriure a 'La Contra' va repartir el gratuït 'Clàxon'

L’entrega del Premi el Balcó al primer rector de la URV, Joan Martí, no mereix els aplaudiments de regidors del Partit Popular i de Ciutadans

Pregó de Lluís Amiguet, toc de pregó i tronada

Pregó de Lluís Amiguet, toc de pregó i tronadaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El periodista tarragoní Lluís Amiguet ha protagonitzat el pregó de Santa Tecla més distés i divertit que s’ha vist en els darrers anys al saló de plens de l’Ajuntament. Amiguet, fins i tot ha cantat un gol del Nàstic al Madrid, recordant els temps en què va col·laborar a Tarragona Ràdio. Enmig d’un ambient fins i tot hilarant, la nota més cridanera ha estat quan regidors del Partit Popular i de Ciutadans no han aplaudit les intervencions de la presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines, qui ha fet entrega del Premi el Balcó Tarragoní de l’Any al filòleg i primer rector de la Universitat Rovira i Virgili, Joan Martí Castell. Els dos han fet un al·legat a favor de la defensa del català.

Amiguet ha trencat el gel d’entrada, quan, després d’afirmar que «Tarragona és més pròspera que mai», ha recordat que, de jove, «rentava cotxes en una benzinera de Torreforta, repartia el Clàxon, enganxava cartells electorals per a dos partits perquè em donaven un duro per cada un o feia d’acomodador a l’Auditori del Camp de Mart».

Entre els somriures que Amiguet ha arrencat als assistents, el periodista, que des de fa anys escriu la secció La Contra a La Vanguardia i ha entrevistat en set ocasions al cineasta Woody Allen, ha assegurat que «la Tarragona d’avui està millor que la dels anys vuitanta» i s'ha atrevit a donar un consell: «No jugueu mai a botifarra amb un del Serrallo perquè perdreu».

Amiguet, qui amb freqüència ve a Tarragona a donar classe a la Universitat Rovira i Virgili, ha dit una de les frases que més ha sorprès els assistents. Amb el seu to i forma d’expressar-se característics, ha afirmat que «el ritme de Tarragona és el d’una bicicleta, però és la bicicleta més bonica del món». En aquest context, ha comentat que «els tarragonins critiquem molt la nostra ciutat, però és perquè l’estimem».

El periodista tarragoní ha dit, també, que a més de ser crítics amb la ciutat i que «tot i que ha millorat respira com sempre, xiulant l’alcalde al Seguici», ha afegit que «Tarragona sap viure la vida i, repeteixo, com tinc casa al carrer Pere Martell, com a bon tarragoní també em queixo quan m’arriba el rebut de l’IBI». «Tarragona és una ciutat que pot celebrar que Òscar Cadiach hagi fet els catorze vuit mil i ajudar a aquelles persones que ho passen malament: és una ciutat de contrastos», ha afegit.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, li ha agraït un pregó que «ens ha aportat energia i positivisme», i ha afegit que «sí, som crítics perquè volem millorar». Ha tingut un record per al pare d’Amiguet, el també periodista Vicente, «una persona que es feia estimar».

Premi a la defensa de l’idioma

L’acte ha començat amb l’entrega del Premi el Balcó Tarragoní de l’Any a Joan Martí Castell, qui ha dit «estic molt content per rebre aquesta distinció, però també trist, desolat, per com s’està grapejant un sentiment tan important com la democràcia». Mentrestant, Rosa Maria Codines ha afirmat que «cal guanyar espais per una Catalunya maltractada» i ha destacat de Joan Martí la defensa que sempre ha fet del català.

tracking