Diari Més

Solidaritat

El talent, la fòrmula per deixar els carrers i començar una nova vida

L’ONG Homeless Entrepreneur ha arribat a Tarragona per canviar la vida dels sensesostre i el Tomàs Santiago, de 57 anys, n’és el millor exemple

Tomàs Santiago és l'imatge de l'ONG a la ciutat de Tarragona.

El talent, la fòrmula per deixar els carrers i començar una nova vidaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Homeless Entrepreneur va néixer a Barcelona fa dos anys. El seu objectiu és senzill: aconseguir que els sensesostre surtin del carrer explotant les seves virtuds. Perquè tal com assegurava el president de l’ONG, Andrew Funk, americà, «tothom té inquietuds i talent per explotar, i aquest és el camí per deixar el carrer». El funcionament de Homeless Entrepreneur es basa en crear una «incubadora pels sensesostre». L’ONG els ajuda a elaborar el seu currículum, a regularitzar la seva situació legal i, posteriorment, a «enfocar el seu talent per potenciar-lo».

Després d’haver-se instaurat a diferents llocs d’Espanya, Europa i el món, l’ONG ha arribat a Tarragona. I en només tres mesos, ja ha aconseguit canviar la vida d’una persona: el Tomàs Santiago. «Un membre dels Serveis Socials de la ciutat em va dir que havia conegut un americà molt particular que tenia una ONG que em podia interessar», explica Santiago. A partir d’aquell moment, confessa, «vaig veure que hi havia una sortida a la meva situació, més enllà d’un plat de menjar». Aquest és un altre dels objectius de l’ONG: deixar de banda l’ajuda purament existencial i començar a moure’s en l’àmbit dels estudis, el treball i l’emprenedoria.

Tomàs Santiago va començar a viure al carrer fa dos anys. Els motius, la mort de la seva dona i la crisi econòmica. Des d’aleshores, no ha deixat de voltar per Espanya. Barcelona, Lleida, Osca i Tarragona. Aquí hi va arribar fa sis mesos. Gairebé sempre havia treballat en el sector de la construcció, però mai ha negat una feina, sigui del tipus que sigui. «He anat a Lleida a fer la temporada de la fruita, he treballat de repartidor, he sigut cambrer... No se’m cauen els anells», subratlla.

La seva croada per sortir del carrer va començar en pic s’hi va trobar. Però tal com diu, «quan hi caus, no hi ha ningú que et doni l’oportunitat per deixar-ho». L’han robat, ha passat fred, i ha ratificat allò que sempre es diu: «El carrer és molt dur». Denuncia que les organitzacions que ajuden els sensesostre «es limiten a donar-nos menjar i passem el dia anant a buscar-lo d’un lloc cap a un altre, quan el que hauríem d’estar fent és anar a deixar currículums», però ara, destaca, «això ha canviat».

Tomàs Santiago començarà un curs d’Informàtica, ampliarà els seus coneixements d’anglès i estudiarà un curs de lideratge o coaching per poder ajudar a la gent que ha patit el mateix que ell. Treballarà amb l’ONG i buscarà persones que busquin sortir del carrer, perquè tal com deia, «no tothom vol ni pot». «En el primer que em fixo és en l’actitud. Ha d’haver-hi un esforç i una predisposició, i molts prefereixen mantenir-se en l’anonimat», explica. De moment, però, ja ha aconseguit que sis persones comencin el procés.

El ‘cafè solidari’

Homeless Entrepreneur ha aconseguit establir un vincle amb la cadena de cafeteries Costarrica i, d’aquesta manera, destinar cinc cèntims de cada cafè a l’ONG per «sensibilitzar la població i aconseguir que tothom posi el seu granet de sorra per aquesta causa». Així ho assegurava Víctor Monreal, fundador de l’empresa. Monreal va conèixer l’Andrew Funk a Barcelona, i no s’ho va pensar dos cops quan aquest li va presentar el seu projecte. Homeless Entrepreneur seguirà lluitant per canviar la vida dels sensesostre, però necessita l’ajuda de tots.

tracking