Diari Més

La Mulassa celebra 30 Tecles estrenant vestits nous dels portants

La Mulasseta també està d’aniversari; celebra 15 anys amb una Trobada de Mulasses Petites

El disseny del nou vestit dels mulassers s'ha fet en col·laboració amb l'Escola d'Art

La Mulassa celebra 30 Tecles estrenant vestits nous dels portantsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Segurament ens trobem en el millor moment de la història de la Mulassa». Així defineix Ricard Garcia, president de la Mulassa de Tarragona, quin és el present que viu l’entitat. Es tracta d’un moment dolç que coincideix amb la celebració del 30è aniversari de la recuperació de la Mulassa i amb el 15è de la Mulasseta.

Amb motiu d’aquestes dues efemèrides, l’entitat ha organitzat diversos actes que s’han inclòs en el programa d’actes de Santa Tecla. El passat cap de setmana ja es va gaudir de la primera de les iniciatives que han preparat, el Vermut Mulasser, que va ser un èxit rotund. Aquest divendres, dia 15 a la tarda, un cop finalitzi La Crida, es viurà un dels moments destacats per la Mulassa amb la presentació dels nous vestits dels portants. L’acte començarà a dos quarts de 8 del vespre al Pati del Rei Jaume I del Palau Municipal.

Tot i que no vol desvetllar els com serà el nou vestuari per mantenir la sorpresa fins a l’últim instant, Ricard Garcia explica que els vestits «seguiran una línia continuista i mantindran el blau com a color però inclouran alguns detalls que seran sorprenents».

Per realitzar-los han comptat amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona. Així doncs, es va convocar un concurs entre els seus alumnes perquè dissenyessin la imatge i els nous vestits de la Mulassa. Pel que fa als últims, la proposta guanyadora, creada per Nicola Weber Torres, va ser escollida per un jurat format per membres de l’entitat amb certa trajectòria, un tècnic municipal de la regidoria de Festes i membres de la Comissió Assessora del Seguici. La confecció dels vestits ha anat a càrrec de la botiga i taller El Barato de Reus, que compten amb una àmplia experiència en l’elaboració de vestuari per a elements festius.

Trobada de Mulasses Petites

El primer dia que es podran veure els nous vestits dels portants de la Mulassa en acció serà dissabte. De fet, els primers a lluir-los seran els portadors de la Mulasseta, en l’acte que especial que s’ha organitzat amb motiu del seu 15 aniversari: la Trobada de Mulasses Petites.

La Mulasseta tarragonina juntament amb les Mulassetes de Reus, Valls, Montblanc, Falset i Vilanova sortiran en cercavila des del Balcó del Mediterrani fins a arribar a la plaça de les Cols, on oferiran una ballada que inclourà algunes sorpreses, segons avança Garcia.

Aquesta trobada reunirà a pràcticament totes les Mulasses petites de Catalunya, amb l’excepció de la Torredembarra, que enguany no ha sortit per diverses problemàtiques, i la de Solsona, que per qüestions logístiques. I és que tal com recorda el president de l’entitat tarragonina existeixen poques figures petites.

Recuperant un ball parlat

Les novetats de la Mulassa, però, no acaben aquí. El seu president explica que estan preparant una la nova incorporació de cara a la Santa Tecla de 2018. Es tracta de la recuperació del ball parlat de Sebastiana del Castillo.

Aquest ball explica l’enfrontament d’una dona contra la seva família per no deixar-la casar amb l’home que estimava i que acaba amb la mort dels pares, germans i estimat de la protagonista. Era molt popular durant el segle XIX i l’últim cop que es va representar va ser el 1929. L’objectiu de l’entitat és recuperar-lo i introduir-lo de nou de l’any vinent.

Garcia matisa que, a diferència d’altres balls parlats com el de Dames i Vells o el de Serrallonga, que són itinerants. Aquest establirà un dia de representació, tal com es fa, per exemple, amb el Retaule de Santa Tecla. A més a més, afegeix que el Ball de Sebastiana del Castillo no es tracta d’un ball en clau de comèdia o sàtira, sinó que serà «un ball solemne».

tracking