Diari Més

L'univers bastoner protagonitza la 35a Mostra de Folklore Viu

La mostra d’enguany està organitzada pel Ball de Bastons de Tarragona, que celebra 40 anys

L'any vinent la colla commemorarà els 365 de ball de bastons documentats a la ciutat de Tarragona.

L'univers bastoner protagonitza la 35a Mostra de Folklore ViuCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2017 és una data assenyalada per al Ball de Bastons de Tarragona. I és que aquest grup de bastoners celebra els 40 anys de la seva recuperació. Per commemorar l’efemèride i per reivindicar-se com a ball tradicional, organitza la 35a edició de la Mostra de Folklore Viu, que se celebrarà dissabte, dia 16 a la tarda.

La mostra, que enguany porta per títol Bastoners en dansa, comptarà amb la participació del Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona, el Ball de Bastons de Salou, el Ball de Bastons de l’Arboç, els bastoners d’Artés (Bages) i Duguna Iruñeko (Pamplona). L’acte començarà a les 7 de la tarda a la Rambla Nova i anirà en cercavila fins a la plaça de les Cols, on les colles convidades faran la seva actuació de lluïment.

La presidenta i cap de colla del Ball de Bastons de Tarragona, Lídia Coll, explica que l’entitat no picarà en l’acte, ja que els seus membres duran a terme tasques organitzatives. Tot i així, en finalitzar la tanda d’actuacions de les colles convidades, es farà un doble homenatge, d’una banda, a les primeres dones participants a la colla, i de l’altra, als antics picadors.

La Mostra, en imatges

A més de ser els organitzadors de la Mostra, el Ball de Bastons ha engegat el I Concurs Fotogràfic sobre la Mostra de Folklore Viu, en el qual es podran presentar totes aquelles instantànies que reflecteixin algun moment d’actes acte tradicional tan arrelat a la ciutat.

Les imatges s’han de presentar en format físic a la seu de l’entitat. Les tres imatges guanyadores rebran un premi en metàl·lic i les deu millors fotografies escollides per jurat formaran part d’una exposició que s’inaugurarà durant les festes de Santa Tecla de l’any vinent.

Reaparició de la colla petita

Després de dos anys d’absència, el Ball de Bastons Petit tornarà a sortir en els actes de la Santa Tecla Petita. La manca de participants havia impossibilitat la seva sortida, però enguany aquests s’han incrementat, cosa que els permet tornar a actuar.

Aquesta reaparició arriba amb un canvi important. I és que la colla petita lluirà enguany un nou vestuari. «L’any que ve renovarem els vestits de la colla d’adults, però vam decidir que els petits de l’entitat ja podien sortir aquesta Santa Tecla amb el nou vestuari», comenta Lídia Coll.

De fet, el 2018 també serà un any destacat en la història d’aquesta colla de bastoners, ja que coincidirà amb els 365 anys de Ball de Bastons documentat a la ciutat. Abans d’arribar a aquesta fita històrica, però, la colla tindrà l’oportunitat de sortir al carrer per lluir-se i continuar preservant aquella part de patrimoni cultural que representen.

tracking