Diari Més

L'Associació de Famílies de Malalts d'Alzheimer anuncia que desapareix

Jaume Solé, president de l’entitat, ho argumenta pel baix suport de les administracions i un descens del nombre d’usuaris

Jaume Solé tanca el local de Sant Pere i Sant Pau, un fet que ja repartirà poques vegades.

L'Associació de Famílies de Malalts d'Alzheimer anuncia que desapareixCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Famílies de Malalts d’Alzheimer de Tarragona, la primera que hi va haver a l’Estat, va anunciar ahir que tanca les portes, que desapareix després d’oferir els seus serveis els últims vint-i-un anys. La decisió és definitiva i obeeix a diversos factors, com va explicar el president i fundador de l’entitat, Jaume Solé, qui es va mostrar «totalment decebut amb l’Ajuntament».

El trasllat de la seu de l’associació a Sant Pere i Sant Pau –fins al 2012 es trobava a la Cooperativa Obrera– ha provocat una pèrdua d’usuaris, «perquè la gent no vol pujar fins aquí», però el detonant definitiu ha estat el fet que «no podem funcionar com un centre de dia amb els ingressos que rebem per subvencions». Solé va lamentar de manera reiterada «el poc suport econòmic rebut de l’Ajuntament» i va posar com a exemple que «l’any passat vam rebre 700 euros de Relacions Ciutadanes i 1.753 del Consell Municipal de la Discapacitat, quan es van atorgar 610 euros a l’Associació Cultural Russa o 1.255 al Centro Gallego de Tarragona».

En l’actualitat, l’associació té 110 socis que paguen una quota de 65 euros a l’any i el pressupost que va aprovar per l’exercici del 2016 va ser de 120.000 euros. «El setanta per cent dels ingressos van procedir de subvencions, concretament del 0,1 per cent de l’IRPF, i de la Generalitat», va dir Solé, qui va remarcar que la major part es destinava «a pagar serveis com l’aigua i la llum, i a sous de les persones contractades». La plantilla actual és de vuit persones que treballen a temps parcial.

Jaume Solé va subratllar que «l’associació està al corrent dels pagaments, però no pot ser un centre de dia». El president va recordar que «vam néixer com una entitat de caràcter reivindicatiu i vaig prendre la decisió de fundar l’associació per oferir un servei quan l’any 1986 li van diagnosticar Alzheimer a la meva mare, una malaltia llavors molt poc coneguda».

L’associació ha arribat a un camí sense retorn «perquè, econòmicament, és impossible mantenir aquest local, que és de l’Ajuntament, però tot el contingut l’hem finançat nosaltres, i la desaparició d’ajudes com les que concedia Caixa Tarragona a través del programa Tu ajudes ens han afectat», va dir Solé.

El president de l’associació va anunciar que el pròxim 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer, «no anirem a l’Ajuntament a repartir llacets verds, i no ho farem per dignitat». Solé va informar que «el passat mes de juliol vaig demanar una reunió amb l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, i encara no m’han trucat: aquesta és la seva sensibilitat?». El responsable de l’entitat també va qüestionar els ajuts que, via subvenció, concedeix la Generalitat. «Aquest any ens ha concedit 24.000 euros, però com a contrapartida hem de justificar que fem activitats per valor de 44.000, quan no disposem de recursos propis». És per aquest motiu que «hem renunciat a rebre-la».

L’Associació de Famílies de Malalts d’Alzheimer de Tarragona ha iniciat el procés de dissolució i ja estudia a qui destinarà el material de què disposa. Solé va anunciar que «a l’Escola d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili li farem entrega d’una biblioteca formada per uns 150 llibres, i també en donarem a l’IES de Sant Pere i Sant Pau i a col·legis laics de Tarragona», com ordinadors amb pantalla tàctil utilitzats per malalts per fer exercicis de memòria. «Quan entregui les claus del local a l’Ajuntament, estarà buit», va dir Solé.

tracking