Diari Més

Educació

La tornada a l'escola costa uns 500 euros per fill a les famílies tarragonines

L’import augmenta a mida que avancen de curs i també si els nens s’han de quedar a dinar a l’escola o practiquen activitats extraescolars

El proper dimarts dia 12 a les nou del matí, les aules de les escoles tornaran a omplir-se d'alumnes.

La tornada a l'escola costa uns 500 euros per fill a les famílies tarragoninesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tornada a l’escola comporta una despesa d’uns 500 euros per fill a les famílies tarragonines. Llibres, material, roba i la matrícula col·laboren en generar aquest import, que es repeteix cada mes de setembre però que, tal com expressen les famílies, «només és el començament de tot el que es gasta durant el curs». Els costos s’eleven a mida que els petits passen de curs perquè els llibres i el material són més cars. Tot i així, començar l’escola a P-3 pot costar gairebé 300 euros, sense tenir en compte les activitats extraescolars o el menjador. Cal dir però, que l’import de 500 euros varia si l’escola és pública, privada o concertada.

La Rosa Mari Ribé ha hagut de fer front a un inici d’escola multiplicat per tres. La seva filla començarà el cicle inicial, mentre que els dos fills petits, bessons, començaran plegats P-3. I tots ells a una escola concertada. «El material i els llibres de la nena sumen 250 euros, i els dels bessons, 161 euros cadascun. L’agenda i l’assegurança són uns altres 70 euros per cap i a banda cal afegir les bates i el xandall de tots tres», detallava Ribé. A més, cal comptar amb les activitats extraescolars –anglès, 45 euros mensuals–, el menjador –120 euros per nen al mes– i l’escolarització –uns 80 euros mensuals–. «És com una hipoteca», bromejava Ribé.

L’Èlia i el Julen, de dos i cinc anys, també faran desemborsar als seus pares prop d’un miler d’euros. «El material i la roba pel Julen ens ha costat uns 350 euros. A banda, cal sumar-hi l’escolarització –concertada– i les activitats extraescolars», detallava la mare dels petits, Lorea Uriarte. Segons deia, «això només ha fet que començar». Al llarg de l’estiu, ha anat comprant la roba necessària per començar el curs, però tal com recalcava, «en unes setmanes haurem de comprar roba d’hivern». «Amb tot, la tornada a l’escola suma uns mil euros entre tots dos», cloïa Uriarte.

Tot i que a mida que es fan més grans la tornada a l’escola o a l’institut és més cara, l’entrada a la llar d’infants també comporta un import prou elevat. Ho explicava la Roser Barrio, mare d’una filla de dos anys. Els bolquers, les tovalloletes i la crema hidratant substitueixen als llibres, les calculadores o els bolígrafs, fet que produeix que els costos pugin amb facilitat. «Entre el material, la roba i la matrícula ens hem gastat prop de 400 euros», assegurava.

Segons deia, «hem anat fent les compres al llarg de l’estiu i ara ho tenim bastant controlat». I dels més petits als que comencen la seva darrera etapa a l’educació obligatòria. El fill de la Sònia Garcia iniciarà els seus estudis de primer d’ESO a un institut públic de la ciutat. «Encara ens falten coses per comprar, però l’import final es situarà entorn els 600 euros. Els llibres i els diccionaris són el més car, i això tenint en compte que els hem comprat de segona mà», explicava Garcia. Amb tot, es tracta d’un mes de setembre difícil per moltes llars tarragonines.

tracking