Diari Més

Les matrícules a les autoescoles cauen un 50% per culpa de la vaga

Els examinadors continuaran amb les protestes al setembre i les empreses del sector es mostren «molt preocupades»

Protesta de les autoescoles de Tarragona per la manca d'examinadors

Protesta de les autoescoles de Tarragona per la manca d'examinadorsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Preocupació i enuig a les autoescoles tarragonines per culpa de la vaga d’examinadors, que va començar el mes de juny i continuarà al setembre. Les empreses del sector han patit, aquest estiu, una caiguda de les matrícules del 50%, una xifra que en alguns casos s’ha superat arribant fins al 60% de descens amb respecte altres anys. Així ho avançava el president de l’Associació d’Autoescoles de la ciutat, Carles Oliver, i així ho corroboraven algunes de les empreses que ofereixen aquest servei a Tarragona.

Ahir a la tarda, les aules de les autoescoles es trobaven gairebé buides. Tampoc circulaven en la seva totalitat, tal com succeeix d’altres anys en aquestes dates, els vehicles de pràctiques. I el cert és que la vaga d’examinadors que va començar el mes de juny s’ha traduït en un descens de la matriculació d’alumnes. Entre els mesos de juny i juliol, les autoescoles realitzen el gruix de les matrícules de tot l’any.

El director de Racc a Tarragona, Lluís Mestre, informava que «habitualment matriculem uns 150 alumnes cada any, i d’aquests, uns 80 ho fan durant els mesos d’estiu». Aquest 2017, però, no ha estat així. «Enguany haurem fet unes 40 matrícules, és a dir, la meitat en comparació amb d’altres cursos», subratllava. A l’Autoescola Jordi, la situació és gairebé la mateixa. El seu propietari, Jordi Llorens, detallava que entre el mes de juny i finals de juliol fa un 30% de la facturació anual. «Aquest 2017 ha caigut a la meitat. A qui li he de reclamar jo aquest 15% que enguany no he facturat?», es preguntava. Des de l’Autoescola Pallars, que compta amb 21 centres arreu de Catalunya, s’informava que les matrícules també havien caigut gairebé a la meitat. L’encarregat de la seva seu a Tarragona, Manuel Carrasco, avisava que «aquesta situació no es podrà sostenir massa mesos, les autoescoles més familiars estan patint molt».

Els efectes de la vaga d’examinadors s’allargaran durant els propers mesos. «Ja m’han avisat que no podré examinar alumnes nous fins a l’octubre, perquè abans cal recuperar tots els exàmens endarrerits», explicava Jordi Llorens. A la seva autoescola, per exemple, hi ha 20 alumnes que fa mesos que esperen un examen de camió. «Necessiten el permís per treballar. El problema és més greu del que sembla», afegia. A Racc, la situació es repeteix. «Nosaltres ja hem limitat el nombre d’alumnes que van a examen. En podrien anar 30, però només n’apuntem 6 perquè sabem que no es podran examinar més», deia Lluís Mestre.

Tot i que la vaga d’examinadors ha tret a la llum aquesta problemàtica, el sector assegura que fa temps que a Tarragona hi calen examinadors. Mestre expressava que la vaga ha estat un «afegit», però que la ciutat té un «dèficit». Tot i això, és innegable que la situació ha empitjorat substancialment. De fet, Jordi Llorens informava que el mes de juliol va haver d’acomiadar un professor perquè no hi havia feina. «I a la resta els vam dir que agafessin vacances, perquè tampoc hi havia alumnes per fer classe», relatava. La por a no poder fer l’examen de conduir s’estén entre els alumnes. Tot i això, aquells que decideixen apuntar-se, «ho fan amb il·lusió», deia Llorens. «Saben que hi ha la vaga, però no els queda altre remei que entrar dins la roda i esperar, perquè hi ha convocatòries pels exàmens teòrics cada setmana», expressava.

A Tarragona, el seguiment de la vaga per part dels examinadors va anar de més a menys. El mes de juny, quan va començar, un 80% dels professionals la van secundar. Quan va arribar el mes de juliol, però, només el 50%, aproximadament, es quedava a casa. El dia 4 de setembre es reprendran els exàmens, i les autoescoles confien que hi haurà 6 o 7 examinadors treballant cada dia. Els sindicats han convocat, tal com ha passat els darrers mesos, una vaga pels tres primers dies de cada setmana. Caldrà veure com evoluciona la situació.

Imatge de la manifestació que les autoescoles tarragonines van realitzar el passat mes de juliol.

Les matrícules a les autoescoles cauen un 50% per culpa de la vagaCristina Aguilar

tracking