Diari Més

Quatre empreses aspiren a construir a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil

El futur immoble que s’aixecarà a López Peláez tindrà 30 habitatges, 27 places d’aparcament, 31 trasters i dos locals

Imatge retrospectiva del solar que va ocupar la Guàrdia Civil, amb les restes romanes.

Quatre empreses aspiren a construir a l'antiga caserna de la Guàrdia CivilCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre empreses han presentat ofertes per construir l’edifici d’habitatges que ocuparà el solar que va deixar lliure l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, a la cantonada del carrer López Peláez amb Josepa Massanes. L’antiga caserna de la Benemèrita va ser enderrocada l’abril del passat any. El departament de Serveis Centrals, Economia i Hisenda de l’Ajuntament va aprovar la setmana passada, de manera definitiva, el projecte executiu de l’edifici plurifamiliar que s’aixecarà en aquesta zona del centre de Tarragona, a tocar del Col·legi Saavedra.

En les pròximes setmanes es convocarà la mesa de contractació i es procedirà a l’obertura de les pliques presentades per les quatre empreses, i es decidirà el nom de la guanyadora. La previsió de l’Ajuntament és que les obres s’adjudiquin en el decurs del mes de setembre i el període estimat per executar el projecte constructiu és d’un màxim de 18 mesos. L’immoble de nova planta disposarà de 30 habitatges, 27 places d’aparcament, 31 trasters i dos locals.

Els nous habitatges tindran entre 65 i 105 metres quadrats, n’hi haurà de dues, tres i quatre habitacions i «seran de qualitat i a preus assequibles», va dir l’abril de l’any passat el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà. El solar que va resultar de la demolició de la caserna de la Guàrdia Civil ocupa una superfície de 1.842 metres quadrats. La compra del terreny per part de l’Ajuntament va representar una inversió de 780.000 euros. El solar porta buit més de cinc anys com a resultat del trasllat de la caserna al voltant del Parc del Francolí i a tocar de les dependències de la Guàrdia Urbana.

Solar ocupat des de Tarraco

L’espai on s’ha de construir el nou edifici va estar ocupat en època romana. De fet, l’excavació arqueològica que es va dur a terme entre finals del 2016 i inicis del 2017 va posar al descobert restes d’especial importància. En el curs de la intervenció van aflorar murs de certa potència i diverses dependències d’un immoble de grans dimensions, a més d’uns enterraments. La troballa més significativa va constituir en dos caps de mula, datats als segles I aC–I dC, els primers de les seves característiques trobats a Hispània. Aquests elements decoratius van formar part del suport del respatller d’un triclinium. L’estructura d’aquests llits era de fusta i tenia dos respatllers als extrems en forma de coixí ondulat, denominats fulcra.

La zona va tenir molta activitat en el període romà, per trobar-se en la zona d’influència de la Via Augusta i a pocs metres de distància del cor administratiu de Tarraco. Les restes que van aparèixer han aportat informació de la presència d’estades similars a magatzems portuaris i altres, menor mida, que podrien ser d’un habitatge. La seva construcció es pot datar en la segona meitat del segle I dC.

tracking