Diari Més

Nomenclatura

Creix una proposta per canviar el nom del carrer Méndez Núñez pel de Gaudí

El president de la Comissió del Modernisme creu que seria positiu per donar a conèixer l’obra de l’arquitecte a la ciutat

L'interior d'aquest edifici de Méndez Núñez conté l'unica obra de Gaudí a la província de Tarragona.

Creix una proposta per canviar el nom del carrer Méndez Núñez pel de GaudíCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’apertura al públic de l’única obra d’Antoni Gaudí a les comarques de Tarragona, localitzada al Santuari del Sagrat Cor –antiga capella del col·legi de Jesús i Maria–, ha fet que un grup de persones, encapçalades per Josep Maria Buqueras, president de la Comissió del Modernisme de Tarragona, hagi recuperat una iniciativa de la qual ja es va parlar fa uns anys, amb l’objectiu de donar el nom d’aquest català universal al carrer Méndez Núñez, militar nascut a Vigo i sense cap vinculació coneguda amb la ciutat. Buqueras ha manifestat a aquesta redacció que «l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, hauria d’estudiar aquesta proposta, que pensem és positiva i de la qual ell ja va fer esment en un llibre».

La possibilitat de canviar el nom del carrer Méndez Núñez pel d’Antoni Gaudí, tan per remarcar la figura històrica de l’arquitecte modernista del Camp de Tarragona com per potenciar turísticament aquest art constructiu a la ciutat, podria anar acompanyada de l’opció de nomenar Josep Maria Jujol un tram del carrer Armanyà, coincidint amb la presència del sector del darrere del Teatre Metropol i l’estreta col·laboració de Gaudí amb el cèlebre l’arquitecte tarragoní.

La proposta és viable, però xoca de front amb el fet que a Tarragona ja existeixen els carrers Arquitecte Gaudí i Arquitecte Jujol, localitzats al barri de Sant Salvador, a tocar de l’Avinguda Pallaressos. Buqueras va apuntar que es podria substituir el nom de Méndez Núñez pel de carrer Antoni Gaudí i fer el mateix amb Jujol i el tram d’Armanyà, i mantenir les quatre nomenclatures. Aquest fet no seria nou a Tarragona, ciutat on existeixen el carrer i la plaça Anselm Clavé. «D’aquest tema s’està parlant a la ciutat, sobretot des que s’ha obert a les visites l’obra de Gaudí al Santuari del Sagrat Cor, amb la proposta El KM0 de Gaudí», ha dit el president de la Comissió del Modernisme. Buqueres és un dels principals promotors de la posada en valor del modernisme de la ciutat de Tarragona.

Qui va ser Méndez Núñez

Ja avançat el segle XXI, té difícil explicació que el contraalmirall gallec Casto Méndez Núñez tingui un carrer dedicat a Tarragona. Aquest militar espanyol va néixer a Vigo el 1824 i va morir a Pontevedra el 1869. Va ser heroi de la guerra d’Espanya contra diversos països sud-americans, distingint-se en el conegut històricament com a Combat del Callao (1866). Méndez Núñez també va defensar els insteresos espanyols a les illes Filipines.

Les restes mortals de Méndez Núñez van ser sepultades a Pontevedra. Cinc anys després de la seva mort es van traslladar al panteó que la seva família tenia a la capella del Reial, a Moaña, província de Pontevedra, on van ser visitades el 1877 pel rei Alfonso XII, decretant-se que fossin traslladades al Panteó de Marins Il·lustres de San Fernando (Cadis) el 1883.

tracking