Diari Més

Un jove bateria tarragoní podria arribar als Oscars amb 'Estiu 1993'

Joan Torné Palau és un dels músics que ha interpretat la banda sonora de la pel·lícula dirigida per la catalana Carla Simón

Imatge del bateria tarragoní Joan Torné Palau durant una actuació.

Un jove bateria tarragoní podria arribar als Oscars amb 'Estiu 1993'Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Torné Palau (Tarragona, 9 de juliol de 1995) és bateria i gràcies a la pel·lícula Estiu 1993, dirigida per la catalana Carla Simón, podria arribar als premis Oscars d’enguany. El film ha estat preseleccionat pels premis, després de guanyar guardons al festival Berlinale o al de Màlaga. Corria el mes de gener quan a Torné, que cursa el grau superior d’Interpretació de Jazz i Música Moderna al Taller de Músics de Barcelona, se li va presentar l’oportunitat d’interpretar la banda sonora del film, que ha estat creada pel germà de la directora i també alumne del Taller de Músics, Ernest Pipó. «L’Ernest va voler comptar amb alumnes i professors del Taller en comptes de buscar músics de fora», explicava Torné, que va acceptar el repte sense pensar-s’ho dues vegades.

El jove tarragoní ha gravat quatre de les set cançons que formen part de la banda sonora. L’estil de les composicions és fonamentalment el jazz, però tal com detallava Torné, «també hi ha tocs de swing i dues balades». Ell i la resta de músics, Kathy Sey, Simon Osuna, Willie Pérez, Kike Pérez, Pablo Martín, Raul Reverté i Pau Solsona –aquests darrers reconeguts professors del Taller de Músics–, van estar durant dos dies gravant a l’estudi anomenat BSO Barcelona.

La gravació, segons assegurava Torné, va ser molt cuidada i d’alta qualitat. «Sabíem més o menys quin era l’argument de la pel·lícula i havíem fet assajos previs», explicava. Els dies de gravació la directora de la pel·lícula va ser present a l’estudi. «Ens va sorprendre molt perquè mentre gravàvem la Carla estava mirant les escenes», relatava. De fet, els músics també van realitzar aquest exercici per aconseguir una major sensibilització amb el film. «Vam fer un cop d’ull a algunes escenes en primícia», revelava el músic.

En acabar la gravació, Ernest Pipó va realitzar alguns retocs de producció i va gravar alguns detalls. Després, de les set cançons que formen la banda sonora, Carla Simón i la resta de l’equip van escollir els fragments més adequats per acompanyar les escenes del film. El resultat de tot aquest delicat procés va sortir a la llum per primera vegada el dia de la presentació de la pel·lícula, a la qual Torné hi va assistir. Després d’aquesta experiència, el bateria tarragoní assegurava que «tornaria a repetir-ho sense dubtar-ho» i destacava que «aquesta és una feina que pot obrir altres portes».

«Cal marxar de Tarragona»

Joan Torné va començar els seus estudis al Taller de Músics de Barcelona en acabar el batxillerat a l’Institut Martí i Franquès. Va ser una decisió que va prendre perquè segons destacava, «a Tarragona és molt complicat sobreviure al món de la música». «Un jove tarragoní ha de marxar. Aquí la cosa està bastant parada en aquest sentit. Es podria treure molt més suc a nivell cultural perquè hi ha sales que programen però tot i així és un sector molt aturat, no s’aposta per la música», declarava.

tracking