Diari Més

Els Portants arriben avui amb l'aigua de Sant Magí recollida a la Brufaganya

Ahir a la tarda, a Bràfim es va procedir a canviar les ferradures de ferro dels cavalls per unes de plàstic, per evitar posar sorra als carrers de la Part Alta

Els components de la comitiva dels Portants i carruatges, al fons d'un mar de vinyes a l'altura del Pont d'Armentera.

Els Portants arriben avui amb l'aigua de Sant Magí recollida a la BrufaganyaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les prop de setanta-cinc persones i vuit carruatges que participen en la portada de l’aigua de Sant Magí arribaran avui a Tarragona, cap a les 13 hores, per descansar i preparar l’acte de la tarda, que començarà a les 18 hores. La comitiva dels Portants ha passat aquesta nit a Bràfim, localitat on, a la tarda d’ahir, es va procedir a substituir les ferradures de ferro dels cavalls per altres d’un plàstic especial. Aquesta és la gran novetat de l’edició d’enguany, que permetrà evitar haver de posar sorra al terra dels carrers de la Part Alta i els corresponents inconvenients que comportava aquesta acció.

Els Portants de l’Aigua de Sant Magí han passat per onze poblacions abans d’arribar a Tarragona, des que es van concentrar a les fonts de la Brufaganya el dimecres. En la jornada d’ahir, la comitiva va visitar diverses localitats fins a arribar a l’Albereda de Santes Creus, on els seus components van dinar per recuperar forces. El coordinador dels Portants, Carles Baches, va explicar a aquesta redacció que «vam contractar un càtering lleugeret per, després de dinar, continuar la marxa a peu fins a Bràfim». El menú va consistir, bàsicament, en una amanida de pasta i llonganissa. Els components de la marxa van continuar el camí al voltant de dos quarts de cinc. Des de l’arribada a l’Albareda «tenim temps de fer un cafè tranquil i una bacaineta sota l’ombra dels arbres», va explicar Baches.

Com cada any succeeix en aquesta peculiar tradició tarragonina, «l’ambient és fantàstic, de germanor, i durant el camí ho fem tot entre tots», va destacar Baches, qui també va assegurar que «la logística és perfecta».

La jornada d’ahir va finalitzar a Bràfim, on va tenir lloc l’esperat canvi de les ferradures dels cavalls en l’entorn del poliesportiu. Abans de procedir a calçar de nou els animals, Baches va comentar a Diari Més que «tenim el neguit de saber què passa, però, també, la tranquil·litat que aporta el fet que s’han provat en altres zones i s’ha demostrat que les ferradures de plàstic funcionen».

Una antiga tradició

No està documentat l’inici de la tradició d’anar a buscar aigua a les fonts de Sant Magí de la Brufaganya. En èpoques anteriors, quan bona part de l’economia de Tarragona se sostenia en la pagesia, eren molts els ciutadans i els carruatges que participaven.

El número del més de juny del 1817 de la revista Arte y Letras publicava un article titulat Maria Rosa, d’Eudald Melendres i Rué, on en llegeix «la meitat del poble tarragoní va anar a la Brufaganya a cercar amb els típics carros ornamentals l’aigua de Sant Magí». Afegeix que «tots els carrers de Tarragona estaven guarnits. A més de vuitanta carros arribarien aquell any. A la llunyana ermita hi havia romeus de tota l’escala social: els fadrins de casa bona anaven amb carrosses adornades amb roses i llorers; els menestrals, amb barrets i abillats amb bastons i canyes verdes».

Sis dels carruatges que participen en la baixada de l'aigua.

Els Portants arriben avui amb l'aigua de Sant Magí recollida a la BrufaganyaCristina Aguilar

Arribada dels portants a Santes Creus, on van dinar.

Els Portants arriben avui amb l'aigua de Sant Magí recollida a la BrufaganyaCristina Aguilar

tracking