Diari Més

Societat

Tarragona reforça durant les festes la campanya 'Respecta'm' contra les conductes sexistes

L’Ajuntament elabora un kit format per una polsera i una samarreta per conscienciar a la ciutadania

Pla general de la presentació de la campanya 'Respecta'm' durant les festes del 2017 a l'Ajuntament de Tarragona, amb la regidora Ana Santos mostrant una samarreta amb el lema. Imatge del 17 d'agost del 2017

conducta, conscienciació, Respecta'm, samarreta, sexual, polsera, Tarragona, campanya, Ajuntament, festaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona reforça la campanya ‘Respecta’m’ contra les conductes sexistes i els abusos sexuals de baixa intensitat durant les festes majors. Aquest divendres, la campanya farà la primera de les sortides amb el grup de joves del Komando NitsQ, que recorreran els principals punts de festa de la nit de Sant Magí en coordinació amb la Guàrdia Urbana per a la recollida d’incidències. De fet, el cos policial ha posat en marxa un protocol especial de seguretat ciutadana per atendre les víctimes i advertir als presumptes agressors, que s’identifiquen i queden registrats en una base de dades. Com a novetat d’aquest any, per Sant Tecla s’instal·larà una carpa del ‘Respecta’m’ davant del Camp de Mart i a la plaça de la Font, on es podrà adquirir el nou kit, format per una samarreta i una polsera, amb el lema de la campanya. La regidora de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha fet una crida perquè les dones i el seu entorn denunciïn aquestes conductes sexistes. Segons la Guàrdia Urbana, des que es va posar en marxa la campanya l’any passat la policia n’ha registrat dos casos.

La tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha explicat que «el Respecta’m és una campanya que ha arribat per quedar-se i seguirà treballant per apoderar les dones i el seu entorn perquè denunciïn les conductes sexistes».

La iniciativa es complementa amb el projecte Dades de Nit, que va crear l’any passat un registre únic de recollida d’informació de les incidències que es donen a la nit. En aquest sentit, segons ha explicat el sergent Manel Vàzquez de la Guàrdia Urbana de Tarragona, el cos policial ha posat en marxa un protocol que recull com actuar davant una denúncia d’una conducta sexista.

Fins ara, l’actuació dels agents quedava limitada, atès que aquest tipus de conducta no està tipificada com a delicte o infracció normativa. Amb aquest nou protocol, s’atendrà a la víctima a través de la unitat especialitzada de la policia local i s’identificarà a l’autor o als autors dels fets. Segons ha explicat Vàzquez, tot plegat queda recollit en una base de dades i permet que la policia es posi en contacte amb les parts implicades. «Si són conductes no tipificades, parlem amb la persona que l’ha comès per informar-li que queda registrat i que, si es repeteix o els seus actes van més enllà, pot incórrer en una infracció», ha relatat el sergent.

Un any de campanya

‘Respecta'm', és una campanya municipal de prevenció de conductes sexistes en l'oci de la ciutat, especialment en contextos festius i nocturns que es va engegar per les festes de Sant Magí de l’any passat. D'aquesta manera es vol actuar davant de pràctiques sexistes quotidianes que en molts casos s'entenen com a comportaments naturals i sobre els quals no existeix una consciència crítica del seu caràcter discriminatori: comentaris sexuals incòmodes, tocaments no consentits, acorralaments o insistències davant d'una negativa. Moltes d'aquestes conductes acostumen a tenir lloc en jornades festives o en el marc de l’oci nocturn per la probabilitat d'existència d'alcohol o altres drogues, segons ha assenyalat el sergent de la Guàrdia Urbana.

Respecta’m a l’aula

Al llarg de l’any 2017, la campanya Respecta’m ha estat realitzant accions en diferents àmbits. En l’àmbit educatiu, l’Ajuntament de Tarragona, a través de Polítiques d’Igualtat, el Servei de Prevenció de les Addiccions i Joventut, ha iniciat el programa Max in love d’educació afectiva i sexual per a joves. Es tracta d’una proposta teatral protagonitzada per joves de la ciutat, que posarà el focus en les relacions respectuoses entre iguals i que s’estrenarà a la tardor -el 3 i 5 d’octubre al Teatre Tarragona-. Al mateix temps, s’han realitzat focus grups de sensibilització en vuit instituts de secundària, amb alumnes i professors, on s’ha establert un programa de formació que a partir del setembre es realitzarà als cursos de 4t ESO i 1r de Batxillerat de la ciutat.

A l’àmbit laboral, s’han engegat una sèrie de sessions de treball amb sindicats, empreses privades del territori i organismes municipals per tal de recollir propostes de mesures de prevenció dels comportaments sexistes a l’entorn laboral. Durant els mesos de maig i juny es van realitzar quatre sessions per aprofundir en les necessitats concretes del teixit sindical i empresarial a l’hora d’implementar mesures preventives eficients.

Pla general de la tinent d'alcalde de Serveis a la Persona, Ana Santos, i del sergent Manuel Vázquez durant la presentació de la campanya 'Respecta'm' amb motiu de les festes del 2017. Imatge del 17 d'agost del 2017

Respecta'm, conducta, campanya, Tarragona, Ajuntament, festa, samarreta, polsera, sexual, conscienciacióACN

tracking