Diari Més

Sanitat

La vacuna del pneumococ gratuïta pels pensionistes, objectiu d'una tarragonina

Maria Teresa Fortuny, veïna de Tarragona i vinculada al món sindical, ha enviat una carta oberta al conseller Antoni Comín i ha fet una reclamació al Síndic

Fortuny, al sofà de casa seva, amb la carta, la recepta i el rebut del pagament de la vacuna.

La vacuna del pneumococ gratuïta pels pensionistes, objectiu d'una tarragoninaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Tinc 72 anys, sóc pensionista i, com veurà a la meva targeta sanitària, hi diu Cobertura Sanitària General, Farmacèutica Gratuïta». Així comença la carta que la veïna tarragonina Maria Teresa Fortuny ha enviat al conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, per reclamar la gratuïtat de la vacuna del pneumococ pels pensionistes. Fortuny, que ha estat durant molts anys líder sindical, ha decidit començar a mobilitzar-se després d’haver hagut de fer front a un pagament de 76,25 euros per una vacuna que «em van recomanar degut a la meva edat i que és fonamental per evitar pneumònies», assegurava a aquest mitjà.

La vacuna que la metge de capçalera va recomanar a Fortuny pren per nom antipneumocòccica conjugada i a les farmàcies, la marca més reconeguda, és Prevenar 13. Aquesta vacuna lluita contra el pneumococ, (Streptococcus pneumoniae) un bacteri que es transmet d’una persona a una altra a través del contacte directe. Hi ha 92 serotips, dels quals 23 són els més freqüents, i és una causa comuna de malalties, tant invasives com no invasives. El grau de perill de les malalties que provoca és ampli, perquè una persona infectada de pneumococ pot patir des d’un simple refredat fins a una meningitis, passant per pneumònies, episodis gripals o infeccions d’oïda. A Catalunya, la vacuna contra el pneumococ forma part del calendari de vacunes oficial de la Generalitat, però només per als infants. La vacuna contra el pneumococ s’administra als 2, 4 i 11 mesos de manera gratuïta, mentre que les persones de més de 65 anys han de fer front al pagament de la mateixa sempre i quan no pateixin patologies diverses.

«Recentment, la doctora de capçalera, que és molt amable, m’ha recomanat amb molta insistència la importància que té a la meva edat de vacunar-me contra la pneumònia, donant-me tota mena d’arguments de les conseqüències que pot comportar-me aquesta malaltia, possible ingrés hospitalari amb la consegüent baixada del meu estat general, etc.», relata l’escrit. Després de valorar la situació, Fortuny va accedir a vacunar-se. Fou aleshores quan la metge de capçalera va avisar-la que havia de pagar el cost total de la vacuna. «Em va dir que no entenia el perquè, però que la Seguretat Social no cobria els costos de la vacuna i que ho havia de pagar jo en la seva totalitat», explicava Fortuny.

Per sort, tal com declarava Fortuny, la seva pensió, «tot i no ser gran cosa», li va permetre afrontar el cost de la vacuna. «Però i què passa amb les persones que tenen una pensió de 400 o 500 euros?», es preguntava la pensionista, que afegia que «hi ha molta gent que ha deixat de prendre alguns medicaments per què els ha de pagar i no pot, i amb la vacuna contra el pneumococ passa exactament el mateix». Maria Teresa Fortuny va decidir començar a mobilitzar-se i la carta oberta al conseller Comín no ha estat l’única mesura que ha pres. «Espero la seva resposta, però també he enviat la mateixa carta als parlamentaris i he fet una reclamació oral al Síndic de Greuges», detallava. A més, la seva vinculació amb el sindicat Comissions Obreres també l’ha permès comptar amb el suport de la Federació de Pensionistes i Jubilats.

«Vull que es discuteixin aquestes injustícies al Parlament», expressava Fortuny, que es mostrava «molt enfadada» perquè, segons assegurava, «a la resta de l’Estat aquesta vacuna és gratuïta per als pensionistes, i no entenc per què a Catalunya hem de pagar».

Madrid, comunitat pionera

La Comunitat de Madrid va ser la primera comunitat autònoma en incloure la vacuna contra el pneumococ al calendari de vacunes oficial, tant per infants com per adults. L’abril de 2016, Sanitat va decidir que finançaria aquesta vacuna. Els adults de 60 anys poden accedir al tractament sense haver de pagar cap cost, fet que ara per ara, a Catalunya, no succeeix.

L’objectiu és reduir la incidència de malalts i de mortalitat per patologies greus causades pel bacteri del pneumococ. A Catalunya, només s’accedeix a la gratuïtat de la vacuna contra el pneumococ en el cas que hi hagi patologies en el pacient. Maria Teresa Fortuny espera, ara, la resposta del conseller Comín i l’atenció dels parlamentaris. Fins aleshores, però, assegura que mourà cel i terra per aconseguir la gratuïtat de la vacuna.

tracking