Diari Més

Begoña Floria. Tinent Alcalde de l'Ajuntament de Tarragona

«Esperem que La Petita Remullada es consolidi com un acte de referència»

Floria destaca la recuperació de la zona del Mercat Central com a espai festiu i manifesta la voluntat de «recuperar el seu paper protagonista»

La Tinent Alcalde recomana gaudir de la festa «intensament però amb civisme».

«Esperem que La Petita Remullada es consolidi com un acte de referència»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Aquest cap de setmana es dóna el tret de sortida a la Festa Major de Sant Magí. Com es presenta enguany?

—Sant Magí és una festa molt participativa, on les entitats en són les principals protagonistes i hi incorporen interessants i diferents propostes. Els actes es combinen amb la part més tradicional que marca el ritme de la festa. L’aigua segueix sent l’eix central de la festa i l’element definitori i recorrent de la celebració. A més de la part festiva, aquest any introduïm una novetat com és el got reutilitzable, una aposta decidida per la sostenibilitat i el reciclatge. L’objectiu és reduir en un 80% el nombre de gots distribuïts amb la consegüent millora de la neteja i la qualitat de les festes. La proposta porta per nom “Un Got X Festes” i consisteix en un got de polipropilè (PP5), reutilitzable i 100% reciclable que es podrà adquirir al preu d’un euro a la majoria d’establiments de restauració dels espais on se celebren els actes festius.

—D’entre els més de 200 actes programats, quins destacaria?

—Hi ha activitats per triar i remenar, sobretot en destacaria el caràcter familiar de la majoria dels actes de Sant Magí. Des de les propostes més tradicionals que són el fil conductor de la festa, que esclata amb l’Arribada de l’Aigua, i altres com la Professó, la diada castellera a la plaça de les Cols. A més, de les revetlles a la plaça de la Font i la Remullada. I també s’han consolidat iniciatives com la Imaginada o els actes que organitzen les colles castelleres i moltes altres entitats i associacions, que donen el caràcter marcadament tarragoní a la festa.

—El programa d’enguany se centra especialment en fer dels més petits de la casa els protagonistes de la festa. Per què s’ha fet aquesta aposta?

—Les nostres festes majors sempre porten un marcat accent familiar. Molts actes estan pensats per als més petits i per gaudir-los en família. El component participatiu és una de les característiques principals de les propostes festives.

—Sant Magí arriba amb una novetat que deia temps que demanava la ciutat com és La Petita Remullada. En què consistirà?

—Ens fa molta il·lusió incorporar aquesta proposta al programa, era una aspiració de fa anys que ara ha pogut tirar endavant. Hem traslladat l’esquema que des de fa vint anys fem amb la Remullada nocturna, l’experiència i l’èxit de la proposta són garantia que els més petits també en gaudiran. Serà el mateix dia 18 a les 12 del migdia amb música especial per als nens i nenes i amb tots els elements tradicionals de la remullada a ple rendiment, el Càntir, la Síndria, el Carro, la Petxina. Esperem que es consolidi com un acte de referència a la festa.

—Enguany també hi haurà canvis en un dels actes tradicionals per excel·lència com és l’entrada dels portants de l’aigua de Sant Magí.

—Per primera vegada la Pujada dels Carros amb l’aigua de la Brufaganya es farà sense sorra en el seu recorregut. Incrementar la seguretat d’aquest acte sense renunciar a la seva especial espectacularitat ha representat dos anys de tasca coordinada amb els Portants de l’Aigua. Finalment s’ha pogut solucionar tècnicament amb unes noves ferradures plàstiques que donaran una major adherència als diferents asfalts i enrajolats del recorregut des de la plaça de la Font i fins al Portal del Carro. En aquest cas tradició i innovació s’han posat d’acord per implementar aquesta important millora.

—Una altra de les novetats que inclouen les festes de Sant Magí és la descentralització de les festes i la recuperació de la zona del Mercat Central com a escenari d’actes festius.

—Aquest any hem estrenat el Mercat i és un equipament emblemàtic de la ciutat, progressivament l’anirem recuperant així com el seu entorn com a espai festiu. Tradicionalment ja ho havia estat i volem que recuperi aquest paper protagonista. D’altra banda, altres actes també aniran modificant l’espai de realització. Fa molts mesos que estem treballant per intentar eixamplar l’espai festiu a la ciutat sense perdre els valors de proximitat que volem seguir imprimint als programes. La Part Alta seguirà sent l’epicentre tradicional de les festes de la ciutat però volem fer valdre la resta d’espai públic de la ciutat. Aquesta és una tasca que hem de liderar des de l’Ajuntament però amb la complicitat de les entitats i també la iniciativa privada. Cal que avancem decididament cap a unes festes més cíviques i sostenibles.

—Per últim, com a regidora i com a tarragonina, quins són aquells actes que recomanaria a una persona que viu per primera vegada la Festa de Sant Magí?

—Recomano viure la festa intensament, amb civisme i en la seva globalitat. A tots aquells que s’hi acosten per primera vegada els hi recomanaria un equilibri entre tradició i modernitat: cites imprescindibles són la Diada Castellera, l’arribada de l’Aigua i la Professó, i en la part més festiva cal viure una Revetlla Remullada des del bell mig de la plaça del Rei, també els actes de la Imaginada i moltes propostes que tenen en l’aigua el seu element recorrent.

tracking