Diari Més

Santa Tecla es queda sense l'espineta amb caragolins del primer diumenge de festes

Els restaurants de la Part Alta han pres aquesta decisió després que l’Ajuntament els hagi prohibit realitzar els arrossos, el mateix dia, al Pla de la Seu

Instant de l'esmorzar d'espineta amb caragolins de la Santa Tecla de l'any passat.

Santa Tecla es queda sense l'espineta amb caragolins del primer diumenge de festesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer diumenge de les festes de Santa Tecla comptava, des de feia set anys, amb el tradicional esmorzar d’espineta amb caragolins a les voltes del carrer Merceria. Enguany, però, els ciutadans s’hauran de buscar una alternativa, perquè l’Associació de Restaurants de la Part Alta (ARPA) ha decidit eliminar aquest acte per «problemes logístics». L’entitat ha pres aquesta decisió després que l’Ajuntament de Tarragona els hagi comunicat que no podran celebrar els Arrossos de diumenge, on oferien diferents varietats d’arrossos amb beguda per un preu de sis euros, al Pla de la Seu i dues hores més tard que l’esmorzar.

Des de feia uns anys, els ciutadans podien gaudir, a partir de les onze del matí, d’un tast d’espineta amb caragolins al carrer Merceria. S’havia convertit fins i tot en una tradició anar a esmorzar i després dirigir-se a la diada del Primer Diumenge de Festes o, per contra, esperar l’inici de l’altre acte organitzat per ARPA, els Arrossos de diumenge. Aquesta Santa Tecla 2017, però, la història no serà la mateixa. La negativa per part del consistori de realitzar aquest darrer acte al Pla de la Seu ha provocat que els restaurants del nucli antic hagin decidit eliminar l’esmorzar i quedar-se només amb els dinars, que es desplaçaran a fora de les muralles, concretament al Camp de Mart. «No podem estar a dos llocs alhora», expressava la presidenta d’ARPA, Eva Sánchez.

Mentre els ciutadans degustaven l’espineta amb caragolins, els cuiners dels restaurants preparaven els arrossos uns metres més enllà, al Pla de la Seu. Segons explicava Sánchez, era la manera més senzilla d’organitzar dos actes en un espai de temps molt curt. La preparació d’ambdós plats és laboriosa, i la proximitat entre tots dos espais facilitava les tasques dels cuiners, que s’havien de desplaçar constantment d’un lloc a un altre. Aquest és el motiu principal de l’eliminació de l’espineta amb caragolins. «Ens seria impossible cuinar l’espineta a les onze al carrer Merceria i alhora haver de desplaçar-nos fins al Camp de Mart per preparar els arrossos», expressava Sánchez.

D’altra banda, la presidenta d’ARPA manifestava que els beneficis de l’espineta amb caragolins «no eren gaires». Segons deia, «era un acte que fèiem per tradició, però que no ens suposava grans beneficis, perquè veníem les racions a un preu molt reduït». «Si els guanys eren pocs a l’esmorzar, els compensàvem amb els arrossos», concloïa.

El terra del Pla de la Seu

Aquest ha estat el motiu pel qual els Arrossos de diumenge s’han de desplaçar de davant de la Catedral fins al Camp de Mart. Segons informava Sánchez, «l’Ajuntament ens va dir que durant la realització dels arrossos fèiem malbé el terra del Pla de la Seu, per aquest motiu hem hagut de marxar». Sánchez assegurava que «no hi va haver possibilitat de buscar una altra alternativa» i que «la negativa del consistori va ser total». Amb tot, el resultat serà una Santa Tecla, com a mínim, diferent.

tracking