Diari Més

El carrer Goya, «infestat» de paneroles per segon estiu consecutiu

Els veïns de la zona denuncien que Ematsa fumiga dos o tres cops cada any, però quan arriba l’època de calor, els insectes tornen a aparèixer

Imatge de desenes de paneroles mortes, resultat de la darrera fumigació que van fer els veïns.

El carrer Goya, «infestat» de paneroles per segon estiu consecutiuCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les paneroles han tornat al carrer Goya per segon estiu consecutiu. I la presència de les mateixes, segons els veïns, és igual d’abundant que l’any passat, quan l’arribada dels insectes ja van generar un problema greu. Segons assegurava el president de l’Associació de Veïns del barri, Toni Villalobos, «es tracta d’una problemàtica de tota la zona, el barri sencer està infestat de paneroles». La guerra contra aquests insectes va donar el tret de sortida el mes de maig, quan les temperatures van començar a enfilar-se. Tal com explicaven diversos testimonis, les tapes de les clavegueres i de les sortides generals de l’aigua dels edificis es van convertir en un lloc ideal per criar i pondre ous.

La presència de les paneroles no es limita a la via pública, on apareixen quan es pon el sol. Tal com detallava el president de l’associació, «es desplacen des de les clavegueres municipals fins a l’interior dels edificis a través dels conductes de ventilació, de les preses de llum o de les sortides generals de l’aigua». En alguns edificis s’hi poden trobar nius «vertaderament grans», assegurava. A un dels blocs ubicats al final del carrer, els insectes viuen a l’interior de l’escala, que està buida. «Enguany hem fumigat com a mínim sis vegades, però tornen a aparèixer. El darrer cop que vam tirar líquid, les parets estaven completament negres», explicava la Maria Andreu, veïna de l’edifici des de fa 12 anys. «Mai n’havíem vist tantes com aquest estiu i l’anterior. Nosaltres no podem arreglar-ho, hauria de venir l’Ajuntament a fumigar a fora i acabar amb la plaga d’arrel», manifestava la mateixa.

Els veïns, conscients que la presència de les paneroles encara durarà uns dies, han hagut de prendre mesures fins que Ematsa no es desplaci al lloc per fumigar. A les tapes de les clavegueres i a les sortides dels conductes de ventilació i de l’aire condicionat, han col·locat plàstics enganxats amb cinta adhesiva per evitar que els insectes puguin entrar als edificis. Villalobos assegurava que «des de l’Ajuntament em van comunicar que aquesta setmana vindrien, però encara no m’han notificat res, i es tracta d’un problema molt greu per al barri».

«El descampat, un niu de rates»

D’altra banda, els veïns del carrer Goya també estan preocupats per la proliferació de rates a un descampat ubicat just al costat del barri. Segons detallava Villalobos, «aquest solar era propietat d’una empresa que va fer fallida fa alguns anys, i des d’aleshores està totalment descuidat». La presència de rates, que «molts cops són tan grans com un gat», se suma a la preocupació pel risc d’incendi. «Està tot molt sec, les herbes superen el metre d’alçada, i en el cas que algú llenci una burilla mal apagada, s’encendrà tot ràpidament», assegurava.

Detall d'un dels nius que les paneroles han fet dins d'un edifici.

El carrer Goya, «infestat» de paneroles per segon estiu consecutiuCristina Aguilar

tracking