Diari Més

L'Arqueològica aspira a la Creu de Sant Jordi pel seu 175è aniversari

La Junta de Govern Local estudiarà demà donar suport a la veterana entitat, fundada el 1844

Participants en un col·loqui celebrat a la seu de l'Arqueològica a l'abril per debatre sobre el Teatre.

L'Arqueològica aspira a la Creu de Sant Jordi pel seu 175è aniversariCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), fundada l’any 1844, passarà a formar part de les entitats mereixedores de la Creu de Sant Jordi si prospera, com és d’esperar, una iniciativa de l’Ajuntament de la ciutat perquè li sigui atorgat aquest reconeixement per la Generalitat. La Junta de Govern Local de demà, dijous, estudiarà expressar el seu suport a la veterana entitat per la concessió de la Creu de Sant Jordi, com a molt tard el 2019, any que celebrarà el 175è aniversari de la seva constitució. Aquesta institució, que en l’actualitat agrupa a més de tres–cents socis, s’ha caracteritzat des de la seva fundació per la defensa i la difusió del patrimoni arqueològic i històric de la ciutat. El primer president va ser Joan Francesc Albiñana i el 1845 es va incorporar com a soci el destacat arqueòleg i historiador Bonaventura Hernández Sanahuja.

La presidenta de l’Arqueològica, Pilar Alió, va explicar que la junta va demanar a l’Ajuntament el suport per la concessió de la Creu de Sant Jordi i l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, «ens va dir que sí, que faria tot el possible». L’entitat va presentar la pertinent documentació a l’Ajuntament, administració que ha de fer la proposta davant la Generalitat. «Aquest ha estat el primer pas que hem donat», va dir Alió. L’entitat va ser fundada el 1844 i, per tant, d’aquí a dos anys commemorarà el 175è aniversari d’aquest fita gairebé impensable en la primera meitat del segle XIX.

Alió no va voler avançar–se als esdeveniments, però sí que va informar Diari Més que «volem involucrar la ciutat en la celebració». Amb aquesta finalitat, passat l’estiu la junta directiva mantindrà una nova reunió amb l’alcalde Ballesteros, on se li exposaran els trets principals del programa d’activitats.

En els seus inicis, la llavors Societat Arqueològica Tarraconense va impulsar la creació d’un museu propi que, amb el temps, es va integrar en l’ara Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Des de l’any 1901 publica la revista de l’entitat, el Butlletí Arqueològic, que té una àmplia difusió en la comunitat científica d’arreu del món i que manté activa la difusió dels estudis arqueològics i històrics tant de l’àmbit local com de l’entorn de les comarques tarragonines. El 1916 la societat rebia de mans d’Alfons XIII el títol de Reial.

L’Arqueològica posa a disposició dels socis i de les persones interessades en el passat una biblioteca-hemeroteca amb prop de 40.000 volums.

tracking