Diari Més

Internacional

Les eleccions veneçolanes convocades per Maduro, objecte de vot a la ciutat

A la consulta popular organitzada per l’oposició hi van participar prop de 800 persones

Instant de la votació celebrada ahir entre les 9 del matí i les 6 de la tarda al carrer Pare Palau de Tarragona.

Les eleccions veneçolanes convocades per Maduro, objecte de vot a la ciutatCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oposició veneçolana havia convocat, per aquest passat diumenge, una consulta popular amb l’objectiu de protestar per les eleccions convocades per Nicolàs Maduro pel dia 30 d’aquest mes a l’Assemblea Constituent. El punt situat a Tarragona, concretament al carrer Pare Palau, va comptar amb la participació de prop de 800 persones. La jornada va transcórrer sense incidents, i tal com expressava la cap de comunicació de Movimiento Libertador –entitat organitzadora–, Lilian Rosales, «ha estat un dia fantàstic, ha regnat el bon ambient, tothom venia molt informat a votar, no hi ha hagut incidents i tots els participants han ofert la seva col·laboració».

Els participants en la consulta havien de respondre tres preguntes. «Rebutja i desconeix la realització d’una constituent proposta per Nicolás Maduro sense l’aprovació prèvia del poble de Veneçuela?» era la primera qüestió que calia abastar. La segona, en canvi, apel·lava directament al paper de l’exèrcit: «Demanda a la Força Armada Nacional i a tot funcionari públic obeir i defensar la Constitució de l’any 1999 i donar suport a les decisions de l’Assemblea Nacional?». I per acabar, la tercera pregunta apuntava al futur, amb l’objectiu de convocar unes eleccions generals «lliures i transparents», segons expressava Rosales. «Aprova que es procedeixi a la renovació dels Poders Públics d’acord amb el que estableix la Constitució i a la realització d’eleccions lliures i transparents, així com la conformació d’un govern d’unió nacional per restituir l’ordre constitucional?», deia la darrera qüestió a respondre.

Entre els 800 votants que es van comptabilitzar a Tarragona, Rosales assegurava que «hi havia gent de tots dos bàndols», però reconeixia que «la majoria era opositora». «Estava convocat tothom. Nosaltres no volem dividir-nos, volem comptar amb els chavistes que tenen al cap innovar», declarava. El punt situat al carrer Pare Palau era l’únic de la província. «No ens hem trobat amb cap tipus de problema o inconvenient, fet que sí ha succeït a Barcelona, on la gent ha hagut d’anar a votar al carrer i no a un local com nosaltres», explicava Rosales.

La cap de comunicació de Movimiento Libertador a la ciutat assegurava que, tot i no ser una consulta emparada pel Consejo Nacional Electoral, «és un referèndum molt representatiu perquè retorna el dret a vot als ciutadans veneçolans». «Fem aquesta consulta perquè dóna legitimitat a la demanda de canvi que tenen els ciutadans», expressava Rosales.

Al còmput nacional van participar milers de persones en la consulta.

tracking