Diari Més

L'excavació del parc del Teatre i les Termes podrà començar en un any

L’Ajuntament vol tenir tancada la permuta d’una nau industrial per un solar a Sant Pere i Sant Pau el juliol del 2018

En primer terme, el Teatre, i, al fons, les naus industrials.

L'excavació del parc del Teatre i les Termes podrà començar en un anyCristina Aguilera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Tarragona treballa intensament per finalitzar el llarg procés d’expropiació o permuta de les naus industrials que hi ha entre el Teatre romà i les Termes de Sant Miquel, dues joies de Tarraco que en el futur formaran part del principal parc arqueològic de la Part Baixa. El regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, ha informat Diari Més que preveu que «en un any pot quedar tancat aquest tràmit i, a partir d’aquest moment, ja es podria iniciar l’excavació dels solars i la connexió dels dos monuments».

La trajectòria per aconseguir les naus que separen els dos monuments que, amb tota seguretat, conserven restes romanes al subsòl, inclou la permuta d’un dels terrenys per un solar municipal de 13.000 metres quadrats, ubicat al barri de Sant Pere i Sant Pau, on en el futur es podran construir prop de 70 habitatges, un sector serà d’ús comercial i una part es dedicarà a zona verda.

L’anterior Pla General contemplava la possibilitat de construir habitatges en l’espai ocupat per les naus industrials, però la Comissió de Cultura de la Generalitat va dictaminar que la zona no era edificable. El pas següent va ser traslladar el volum edificable a una zona verda localitzada a tocar de les conegudes com a Cases Barates, concretament al Parc de la Col·lectiva. Els veïns de la zona s’hi van oposar i van guanyar un recurs contenciós. Va ser llavors quan es va plantejar l’opció de Sant Pere i Sant Pau. Tot plegat, va derivar en «una operació a tres bandes», va recordar Milà, en la qual intervenen l’Ajuntament, el propietari de la nau que ha de ser permutada i l’Estat.

El responsable d’Urbanisme va explicar que l’Estat ha de fer tres informes que ha d’entregar a l’Ajuntament el pròxim mes d’agost com a molt tard. Carreteres de l’Estat ha de fer un informe favorable «perquè a prop hi ha una autopista», Aviació Civil «per la presència d’un aeroport» i el Ministeri de Defensa «perquè al costat del solar que s’inclou en la permuta hi ha habitatges de la Guàrdia Civil». Milà va indicar que «Defensa ja ha superat el termini que tenia per presentar l’informe, el període de què disposa Carreteres de l’Estat finalitza el 24 d’agost i, el d’Aviació Civil, el 26 d’agost».

Quan l’Ajuntament disposi de tota la documentació, el projecte serà aprovat inicialment i sotmès a exposició pública, i, seguidament, serà analitzat per la Comissió Territorial d’Urbanisme, ja que implicarà una modificació del Pla General.

Intervenció de futur

Finalitzat tot aquest procés, el Teatre, les Termes de Sant Miquel i les naus industrials que hi ha entre els dos monuments podran ser objecte d’una intervenció que s’iniciaria amb el desmantellament de les estructures modernes, l’excavació dels solars i l’adequació de l’espai.

Milà va expressar el seu convenciment que «qualsevol decisió de protecció cultural hauria d’anar acompanyada de l’estudi econòmic que comporta, però no és així». En referència al projecte de connexió dels monuments, «urbanísticament es pot resoldre, però després s’han de tirar a terra les naus, excavar, etcètera, qüestions sobre les que ja es podria treballar» amb la finalitat d’escurçar el calendari, va dir Milà.

Des de fa uns mesos, s’està intervenint en el Teatre, que ha estat excavat amb uns resultats molt positius ja que han aflorat restes anteriors al recinte cultural, vinculats a l’activitat portuària de Tarraco. El projecte, en marxa, preveus la instal·lació d’una estructura metal·lica que simularà la càvea.

Per la seva banda, les Termes de Sant Miquel estan preservades, a l’espera que arribi un projecte per poder-les obrir a les visites. Les termes públiques de Sant Miquel van ser construïdes en la primera meitat del segle III dC. Les restes contenen piscines i una destacada col·lecció de mosaics, i constitueix un dels grans tresors ocults de Tàrraco.

Les termes van ser descobertes l’any 1994 en un solar flanquejat pels carrers Sant Miquel i Zamenhof. El procés d’excavació va finalitzar amb la publicació de l’estudi que es va fer de les restes i la cobertura de les mateixes amb grava, amb la finalitat de preservar-les. El solar excavat abasta una superfície de 950 metres quadrats i les termes podrien ocupar un espai d’entre 2.500 i 3.000 metres quadrats.

tracking