Diari Més

Hi haurà mobilitzacions si Joan XXIII i el Sociosanitari pateixen nous col·lapses aquest estiu

Ho ha anunciat el Grup de Defensa de la Sanitat Pública i la CGT denuncia falta de personal en la gran majoria d'unitats i torns de l'hospital

Aquest divendres alguns representants del Grup de Defensa de la Sanitat Pública s'han concentrat al hall de l'hospital.

Hi haurà mobilitzacions si Joan XXIII i el Sociosanitari pateixen nous col·lapses aquest estiuJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona passarà a l'«acció directa» si detecta que a les diverses unitats de l'hospital Joan XXIII i al Sociosanitari Francolí es produeixen nous col·lapses «intolerables», aquests mesos d'estiu. Laia Estrada, representant de la plataforma, assegura que disposen de tot un ventall de mobilitzacions possibles, com ja han demostrat amb anterioritat. Des de dur a terme una tancada al hall de l'hospital fins a convocar grans manifestacions. Es tracta, apunta Estrada, «de demostrar que estem disposades a defensar amb ungles i dents una sanitat pública de qualitat».

El Grup de treball creu fonamental garantir la correcta atenció dels pacients i unes bones condicions laborals pels treballadors, per tal que «puguin desenvolupar la seva feina com es mereixen». Segons exposa el portaveu del sindicat CGT a l'Hospital Joan XXIII, Agustí Aragonés, els treballadors acaben pagant les retallades, carregant-se a les espatlles tota la pressió assistencial.

El líder sindical ha facilitat algunes xifres del servei d'Urgències al torn de nit d'aquesta darrera setmana, per tal d'exemplificar l'alta activitat de la unitat: des de la matinada de dissabte a diumenge, cap torn va baixar dels 144 pacients atesos. La punta d'activitat es va produir la nit de dilluns a dimarts, quan 177 ciutadans van requerir atenció sanitària.

En aquests moments, segons denuncia Aragonés, la unitat de Pediatria, situada a la quarta planta de l'edifici C, opera a mig gas: «La meitat de la planta està tancada», relata. Per altra banda, les unitats de Traumatologia i Medicina Interna de la cinquena i la sisena planta respectivament, segons explica, «estan plenes» però amb mancança de personal. De fet la CGT enumera la llarga llista de personal que falta a les diferents unitats de Joan XXIII, en els diversos torns:

Torn de tarda:

- Cirurgia (3a planta): falta un auxiliar

- Medicina interna (6a planta): falta un auxiliar

-Traumatologia (5a planta): falta un auxiliar

-Entremitjos: falta un zelador

Torn de cap de nit:

- Medicina interna (6a planta): falta una infermera

- Traumatologia (5a planta): falta una infermera

Torn de cap de setmana i nit:

- Es necessiten dues infermeres més, dos auxiliars més i un zelador més per reforçar alguns punts de tot l'hospital.

- Quiròfans: manca un equip quirúrgic. Actualment només hi ha un.

- Hematologia (1a planta) i cardiologia (8a planta): manca el reforç que durant el cap de setmana es suprimeix.

- Maternitat (4a planta): falta com a mínim una altra infermera. En ocasions, només hi ha una sola infermera.

- Radiologia: Manca d'una dotació de quatre tècnics que depenen de l'IDI.

Torn d'urgències:

- A les tres franges horàries falta un professional més de cada matèria: infermera, auxiliar i zelador.

CMA

- Abans de reformar la unitat de Cirurgia Major Ambulatòria, hi havia tres auxiliars per a tres quiròfans. Actualment hi ha dues auxiliars per a quatre.

Neteja

-Per la retallada de pressupostos, el personal és insuficient especialment a les nits i al cap de setmana.

El líder de la CGT veu amb indignació les retallades que any rere any es produeixen en període estival: «Les malalties a l'estiu no paren, ni agafen vacances. Hi ha els mateixos pacients. Tampoc s'entén que posin reforços entre setmana i al cap de setmana en canvi, no. Les necessitats del pacient de la vuitena planta per exemple, són les mateixes al cap de setmana que durant la setmana».

tracking