Diari Més

Vint dels 65 baixos comercials del carrer Unió estan tancats

Ha passat de ser un important eix de la ciutat a viure un declivi que preocupa els professionals

Mango i una oficina bancària també formen part dels baixos comercials tancats i barrats.

Vint dels 65 baixos comercials del carrer Unió estan tancatsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El carrer Unió ha passat en pocs anys de ser un dels eixos comercials de la ciutat a un aparador que mostra l’empremta que ha deixat la crisi i, també, els canvis d’hàbits de molts compradors que opten per les grans superfícies. Dels 65 baixos comercials que hi ha, ahir eren 20 els que tenien la persiana baixada, entre altres, el local que va albergar una marca com Mango. Els que encara es mantenen oberts, lluiten per no haver de tancar.

En la vorera de la dreta, en direcció de la Mitja Lluna a la Rambla Nova, es comptabilitzen 34 locals, dels quals 25 estan oberts al públic i 9 romanen inactius. En la de l’esquerra, dels 31 baixos comercials existents, 20 estan operatius i 11, més de la meitat, tancats. El tram que es troba en una situació més alarmant és el que discorre entre la Mitja Lluna i el carrer Cervantes, on es concentren 12 dels 20 establiments tancats.

Una de les botigues més antigues del carrer, Les Mitges, oberta l’any 1949, és de les poques veteranes que resisteix. El seu propietari, Jordi Figueras, va comentar a aquesta redacció que «el comentari general, el dels comerciants i el del públic, és que Unió s’està morint, i és una pena». A més, va dir que «no anem bé si no hi ha una trama urbana consolidada comercialment: ens dol que tanquin botigues, especialment les més antigues».

Figueras va recordar que «fa unes setmanes va sortir a la premsa una foto de l’alcalde, amb unes grans tisores, en la inauguració de Primark, quan botigues com aquestes el que fan és desplaçar el comerç a altres zones». «Al final, les botigues del centre estaran totes tapiades o seran cafeteries», va subratllar.

L’expresident de la FUBT (Federació Unió de Botiguers de Tarragona) va indicar que «portar creuers a la ciutat és una bona idea, però si els turistes donen una volta per Tarragona i ho troben tot mig tancat, no donem una bona imatge». «Ho tenim tot en contra i no podem posar fre a la situació que hi ha, però alguna cosa s’hauria de fer per potenciar més el comerç de proximitat de la ciutat», va demanar Figueras.

El veterà botiguer tarragoní va remarcar que «no es pot anar a contracorrent, no es poden frenar noves modalitats de vendes com la del comerç en línia, però penso que, a nivell d’Ajuntament, haurien de fer alguna cosa». «A Girona, els carrers del centre de la ciutat estan molt animats i tenen molta vitalitat, cosa que no passa en un carrer tan cèntric com Unió», va afegir.

Cinc propietaris en un any

Per la seva banda, Juan Carlos García, propietari de dues botigues al carrer Unió i vicepresident de l’associació comercial Via T, va explicar que «en un any, un bar ha canviat de propietari en cinc ocasions». La seva experiència ho diu tot de l’evolució comercial del carrer. «En els últims quatre anys he tancat tres de les cinc botigues que tenia a Unió», va dir, per afegir-hi que «algunes botigues han tancat fa poc temps, un mes i mig, i hi ha un local que fa cinc anys que esperant a ser llogat».

El declivi comercial d’Unió «va començar al voltant del 2007 i coincidint amb les obres del Mercat Central i, actualment, no hi ha perspectives que la situació millori». García va remarcar que «ara, tot l’esforç que fa l’Ajuntament va dirigit al Mercat Central, que tant ens ha afectat, i s’hauria de cercar una fórmula per intentar millorar la situació al carrer Unió, però també en altres de la zona d’influència del mercat com Reding i Governador González». «Han deixat morir un carrer que, comercialment, era el millor de Tarragona», va recalcar.

Amb independència del factor crisi, Juan Carlos García opina que en la regressió comercial d’Unió han afectat de manera negativa «mesures com els canvis de circulació o el fet que, abans, l’Ajuntament feia la vista grossa i deixava aparcar en doble fila i, així, la gent podia anar a comprar, o el fet que hagi contenidors de la brossa mal ubicats». Aquest botiguer proposa «estudiar fer una mena de carril–compra en lloc de tanta zona blava que aquí no funciona, tenint en compte que aquesta va a favor del comerç perquè, suposadament, augmenta la rotació». García va dir, igualment, que «el tancament del pas del ferrocarril de la plaça dels Carros, ha fet que fet que molts cotxes baixin ara per Pere Martell, la qual cosa també ha incidit».

Dues botigues tancades al costat del portal del número 31.

Vint dels 65 baixos comercials del carrer Unió estan tancatsCedida

tracking