Diari Més

Laboral

Estibadors i patronal signen l'acord que posa fi al conflicte

La disputa va començar fa cinc mesos per la liberalització del sector iniciada pel Govern

El Port de Tarragona torna a la normalitat amb la desconvocatòria de la vaga d'estibadors.

Estibadors i patronal signen l'acord que posa fi al conflicteTJERK VAN DER MEULEN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats d’estibadors, liderats per la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (CETM), i la patronal Anesco van celebrar ahir una nova reunió, que va finalitzar amb la signatura d’un acord que garanteix la subrogació dels treballadors portuaris, la seva principal demanda durant tot el procés de negociació. L’enteniment assolit entre les parts ha portat a la desconvocatòria de les cinc jornades de vaga que anaven a dur-se a terme avui i els propers 3, 4, 6 i 7 de juliol.

L’acord ha estat possible després que ambdues parts cedissin en algunes de les seves reivindicacions: la patronal, garantint l’ocupació abans d’ajustos de plantilla, i, els sindicats en el fet que les empreses garanteixin la seva permanència als centres portuaris d’ocupació (CPE).

El màxim responsable de la CETM, Antolín Goya, va explicar, al final de la reunió, que la patronal garanteix el 100% de l’ocupació i ambdues parts es comprometen a la negociació del cinquè acord marc en «un ambient d’estabilitat i normalitat» que permeti adaptar el conveni col·lectiu a la norma vigent. Goya va afegir que volen comptar amb el Govern en aquest procés per «poder tenir la garantia suficient» d’estar dins de la legalitat i, sobretot, dins dels marges que ens marca el reial decret-llei de reforma de l’estiba».

Els sindicats van garantir a la patronal que, mentre duri aquest procés de negociació, «anem a mantenir un ambient d’estabilitat i normalitat» en els ports que propiciï que el diàleg vagi amb la fluïdesa necessària». Les parts tornaran a veure’s la setmana vinent i és quan fixaran un calendari de reunions «més assidu i amb temes més concrets», que preveuen concloure fins i tot abans que finalitzi el mes de setembre, va apuntar Goya.

Patiment innecessari

El màxim responsable de la CETM va detallar que el principal dubte era «si érem o no empleats de les empreses estibadores i això ha quedat absolutament clar amb una associació patronal com és Anesco, que té la representació de més del 70% de les empreses d’aquest país».

Després de 5 mesos de negociació, Goya es va mostrar satisfet, tot i que va reconèixer que «sempre et queda aquesta espina de per què han hagut de fer-se les coses així, si es podrien haver fet des del primer moment en una taula de negociació normal, sense haver de passar pel calvari que se’ns han fet passar». El representant dels treballadors va afirmar que «estic content amb aquest principi de finalització del conflicte, però també una mica desgastat pel com de malament s’ha gestionat un sector tan estratègic com l’estiba».

tracking