Diari Més

Patrimoni

Les campanes de la Catedral recordaran els herois del setge del 1811

Els campaners reconstruiran amb sons el relat de la violenta irrupció de l’exèrcit de Napoleó en la ciutat després de 55 cruents dies d’assetjament

Imatge retrospectiva de dos campaners en plena acció.

Les campanes de la Catedral recordaran els herois del setge del 1811Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu de les dotze campanes de la Catedral intervindran demà, dimecres, en els actes de commemoració del setge de Tarragona del 1811, coincidint amb l’aniversari de l’assalt definitiu de l’exèrcit francès a la ciutat. Una vintena de membres del Grup de Campaners de la Catedral faran diferents tocs que permeten fer un recorregut històric sonor dels fets que van ocórrer durant el setge. Aquesta proposta de recreació va començar el 2011. El campaner Tòfol Conesa va dir ahir a aquesta redacció que, «quan van rebre la proposta de fer alguna cosa, no ens ho vam pensar i fem gustosament aquesta activitat que rememora la defensa de la ciutat feta pels tarragonins».

Per la seva banda, Pere Manuel Llorens, vocal de l’Associació Amics de l’Oliva i de l’Associació Setge de Tarragona 1811, va explicar, a títol d’exemple, que durant la Guerra del Francès «una persona se situava al campanar de la Catedral, des d’on divisava una gran extensió de terreny, i, quan veia venir una bomba o una granada, informava la població: un toc de campana significava que havien llançat una bomba i, dos tocs, una granada».

Conesa va comentar que, quan el Grup de Campaners de la Catedral va decidir col·laborar en els actes que la ciutat dedica als seus herois, el 28 de juny, «vam haver de construir un relat i crear una sèrie de tocs».

Aquesta activitat començarà, demà, al voltant de dos quarts de deu, una hora després de l’ofrena floral al monument als Herois, a la Rambla Nova. La comitiva es dirigirà al pla de la Seu a fer una ofrena i procedirà a la col·locació, a les escales de la Catedral, de prop de 300 espelmes vermelles que els Amics de l’Oliva hauran entregat als participants en arribar a la plaça de la Font i que simbolitzen la sang vessada pels tarragonins.

Els sons de les campanes

Les campanes iniciaran la recreació amb tocs convocant a sometent. Després d’un minut de silenci, amb La Capona es faran 55 tocs, a ritme pausat, que recordaran els dies que la ciutat va estar assetjada. Un nou silenci de dos minuts i, seguidament, i durant tres minuts, i hauran batallades alternatives produïdes per les campanes Assumpta i Fructuosa que començaran lentes i s’aniran accelerant, simulant el foc d’artilleria. Abans d’acabar les campanades i sense parar, prosseguirà un quart toc de campanes, amb les Sordes i les Clàssiques, que faran referència a l’accés de la fuselleria pels carrers de la ciutat en direcció a les escales de la Catedral. En aquests tocs, s’incorporaran les campanes Primes, al cap de dos minuts, i aquesta part de la recreació finalitzarà cinc minuts després. El pas següent i, després de trenta segons de silenci, consistirà en el Toc de Difunts, amb els sons de les campanes Miserere i Tecla. El següent so serà el Toc d’Oració, amb la campana Ave Maria. La recreació finalitzarà amb un repic general de campanes durant deu minuts.

Tòfol Conesa es mostra molt satisfet de poder recordar els fets ocorreguts durant el setge. «Tarragona s’ho mereix perquè no tothom pot commemorar allò que va passar i fer memòria perquè no torni a succeir». Conesa va recordar que, de les figures que formen part del monument als Herois, «la dona representa Tarragona i l’home que té als seus braços els tarragonins ferits o que van resultar ferits o van morir durant la guerra».

Conesa va dir, amb orgull, que al campanar de la Catedral tenim «tres campanes del segle XIX, dels anys 1313, 1314 i 1315 que ni els francesos ni els franquistes se les van poder emportar».

tracking