Diari Més

Filologia

Un professor de la URV identifica un nou tipus de morfema

Es tracta d'un recurs per a la creació de paraules, anomenat confixació, configurat al llarg de la segona meitat del segle XX

Imatge d'arxiu del professor i filòleg Xavier Rull.

Un professor de la URV identifica un nou tipus de morfemaUniversitat Rovira i Virigili

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El professor de la Universitat Rovira i Virgili Xavier Rull ha identificat un nou tipus de morfema, que és un recurs per a la creació de paraules anomenat confixació. Els lingüistes han anomenat, històricament, encreuats o acrònims les paraules de l'estil Girocentre, Girocleta -organismes amb seu a Girona que juguen amb aquesta arrel- o plans i serveis de la Generalitat catalana, com Meteocat o Inuncat.

No obstant això, quan hi ha tantes paraules creades així, ja no són paraules creuades, sinó que és un procediment neològic específic i regular. Aquest procediment consisteix a ajuntar peces lèxiques breus referides a un concepte concret: els confixos, un nou tipus de morfema.

Així, 'gir' és un confix que es refereix a la ciutat de Girona, 'cat' a Catalunya; 'and' a Andorra; 'bal' a Balears; 'barna' a Barcelona; 'ital' a Itàlia; 'sex' a sexe o 'paq' a paqueteria, entre moltes altres.

La confixació no es pot considerar paraula creuada, ni composició, ni prefixació, encara que tingui elements en comú amb aquests procediments de formació de paraules. És un procediment nou, que s'ha configurat al llarg de la segona meitat del segle XX.

Aquest tipus de morfema també es troba a d'altres llengües, com l'anglès, el francès, l'espanyol, el portuguès o l'italià, i aquesta troballa permetrà avançar en l'estudi de la formació de paraules.

tracking