Diari Més

Un jutge atorga la incapacitat laboral a un drogoaddicte

L’home és dependent a l’alcohol i és per això que s’ha concedit aquesta mesura poc habitual

Imatge d'arxiu de l'

Ajornen una vista contra un grup de narcotraficants perquè un dels encausats té un altre judiciACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat del Social número 2 de Tarragona ha fallat a favor d’un drogoaddicte, considerant que té una «incapacitat permanent absoluta» derivada del seu alt grau de dependència a l’alcohol i a diverses substàncies estupefaents que l’impedeix treballar i, per tant, li ha atorgat una pensió sobre la base reguladora de 656,94 euros.

Amb aquesta sentència, amb data de 24 de maig de 2017, s’estima la demanda formulada per l’afectat i el jutge concedeix una mesura que és molt poc habitual, tot i que no és la primera que segueix aquesta línia. L’home, J.B.G. de 46 anys i reposador d’un supermercat, l’any 2014 va ser declarat per l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) en situació d’incapacitat permanent absoluta per la seva drogoaddicció. Dos anys més tard, el juny del 2016, l’INSS va retirar el grau d’incapacitat en considerar que la situació de l’home havia millorat. L’afectat, però, va presentar una demanda contra la resolució.

Davant d’aquests fets, el Jutjat del Social número 2 de Tarragona ha fallat contra l’Institut Nacional de la Seguretat Social després d’acreditar la «situació d’incapacitat permanent absoluta». Referent a la retirada de la incapacitat per part de l’INSS l’any 2016, el jutge assegura que l’home, que va iniciar el consum de drogues als 9 anys, «podria haver-se trobat en un període de remissió de la patologia», però que aquest hauria sigut un «període breu».

Així mateix, s’afegeix que, dels informes dels centres públics especialitzats que tracten la persona en qüestió es desprèn que l’home presenta «un trastorn de la personalitat inespecífica derivada del consum, caracteritzat per una gran varietat de components depressius, ansiosos i límits amb tendència a recaigudes tant depressives com de pèrdua de control dels impulsos».

Davant resolucions com aquestes, des del centre mèdic jurídic Tribunal Mèdic que ha portat el cas s’assegura que les persones drogoaddictes han d’estar protegits «igual davant la llei per tal que no es vulnerin els drets», ja que «l’addicció a les drogues, com l’alcoholisme, són una malaltia i s’han de tractar com a tals», afegeixen fonts del Tribunal Mèdic.

El primer cas, a Barcelona

Setmanes enrere, el Jutjat del Social número 16 de Barcelona va dictar una primera sentència que anava en la mateixa línia que el cas tarragoní i en la qual també es reconeix a un treballador la incapacitat permanent en grau d’absoluta per desenvolupar qualsevol tipus de treball per drogoaddicció. És per aquest motiu que el jutge també concedeix una pensió d’incapacitat a l’afectat.

En aquest cas, i segons explica El Mundo, es tracta d’un manobre de 52 anys amb un 58% de discapacitat total reconeguda des de l’any 2012 per la forta dependència a les substàncies estupefaents com heroïna, cocaïna, cànnabis i a l’alcohol, a més de tenir una depressió i un trastorn de la personalitat esquizoide. Tal com explica El Mundo, el jutge creu que l’home «no està capacitat per a realitzar cap treball», tot i que a dia d’avui el demandant encara està contractat per una empresa. És per això, que la sentència concedeix la incapacitat permanent amb pensió mensual.

tracking