Diari Més

Municipal

Repunten les denúncies per violència masclista i domèstica a Tarragona

Els fets delictius es redueixen un 0,5% a la ciutat en un any i el descens acumulat des del 2012 ja s’apropa al 12%

Pla general de la roda de premsa posterior a la reunió de la Junta Local de Seguretat de Tarragona, amb la regidora Floria, els responsables de Guàrdia Urbana i Mossos, i el director d'Interior a Tarragona. Imatge del 20 de juny del 2017

Guàrdia Urbana, Tarragona, Vicenç Lleonart, Juan Carlos de la Monja, reunió, Enrique Fernández, junta local de seguretatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona ha registrat un descens del 0,5% dels fets delictius coneguts en el darrer any a la ciutat i, des del 2012, ja acumula una reducció de gairebé el 12%. Segons ha informat la Junta Local de Seguretat de Tarragona reunida aquest dimarts, entre el juny del 2016 i el maig d’aquest any els Mossos han registrat més denúncies per violència domèstica -un 12,8%- i per violència de gènere -un 6,1%-. A més, la policia catalana ha fet 279 seguiments de víctimes, als quals cal afegir les més de 200 actuacions realitzades per la Guàrdia Urbana. La regidora de Seguretat Ciutadana, Begoña Floria, ha atribuït aquest increment al reforç de les campanyes de prevenció i al fet que més dones s’atreveixen a denunciar els seus agressors. D’altra banda, Tarragona ha registrat una davallada de robatoris a l’interior d’habitatges (-9,4%) i un augment dels robatoris amb força a l’interior de vehicles, que s’han tornat a situar als nivells de fa tres anys.

Els fets de violència de gènere i domèstica a la ciutat de Tarragona han crescut en l’últim any. Segon ha assenyalat Floria, aquest és un tema que preocupa als responsables policials, però que s’atribueix a un increment de denúncies per part de les víctimes. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, el darrer any es van fer 167 seguiments a víctimes de violència de gènere, 76 a víctimes de violència de gènere i, la resta, a víctimes d’àmbit sexual, entre d’altres. Aquestes dades s’han traduït en un repunt del 12,8% dels fets per violència domèstica -de 109 a 123- i del 6,1% en els de violència de gènere -de 297 a 315 fets-.

Per la seva banda, entre gener i maig d’enguany la Guàrdia Urbana de Tarragona ha obert 30 expedients per seguiments i 236 assistències per atenció a víctimes i diferents consultes, de les quals 35 han acabat en diligències a la Unitat d’Atenció a la Víctima. D’aquestes, 22 han tingut relació amb violència de gènere, deu amb violència domèstica i tres amb menors. L’Ajuntament disposa d’una unitat de violència masclista i vol continuar impulsant campanyes com el ‘Respecta’m’, adreçada a contextos d’oci i festes.

Més robatoris a vehicles i menys a l’interior d’habitatges

El cap de l’ABP dels Mossos al Tarragonès, Vicenç Lleonart, ha subratllat la reducció de mig punt dels fets delictius coneguts a la ciutat i que el descens més important s’ha produït en l’àmbit de la violència i intimidació. Tot i això, els responsables policials han explicat que l’objectiu és abordar aquells petits delictes i conductes incíviques que afecten a la vida diària dels ciutadans.

Un dels fets que més preocupen són els robatoris amb força a l’interior de vehicles, que en l’últim any han superat el miler. Això suposa retornar a nivells del 2014-2015, ja que posteriorment s’havia aconseguit reduir el nombre de casos a l’entorn dels 800. «Incidirem més en la Part Baixa, la Vall de l’Arrabassada, la platja i el centre, on es preveu una major concentració de turisme», ha assenyalat Lleonart.

Per contra, els robatoris a l’interior d’habitatges s’han reduït un 9,4%, amb un total de 683 casos denunciats. El cap de l’ABP dels Mossos ha destacat que es tracta d’una dada «prou positiva», tenint en compte que aquest volum només representa el 0,9% del parc d’habitatges de la ciutat, i ha recordat el dispositiu ‘Porta a porta’ iniciat l’any passat amb la Guàrdia Urbana a les urbanitzacions del municipi. De fet, més de la meitat d’aquests robatoris es produeixen en primeres residències, amb especial incidència en urbanitzacions i edificis disseminats.

Més denúncies de trànsit i menys consum d’alcohol al carrer

La Guàrdia Urbana ha efectuat 10.645 denúncies de trànsit, la qual cosa suposa un augment del 34%. Floria ha explicat que s’aposta per garantir la convivència en l’espai públic i que, aquest àmbit, és un dels que més queixes genera. Pel que fa a l’accidentalitat, ha repuntat un 18%, però només el 2% dels ferits han sigut greus i no s’ha hagut de lamentar cap víctima mortal.

D’altra banda, en l’últim any també s’ha registrat un descens del 66% de les denúncies per consum d’alcohol a la via pública, que Floria ha atribuït als resultats de les campanyes de qualitat i prevenció engegades per diferents àrees del consistori. Pel que fa a la mediació, en el què portem d’any se n’han fet 215 -un 15% més-.

A més, s’han interposat mig centenar de denúncies per infraccions a establiments. Alhora, el cap de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández, ha explicat que arran de les queixes per les molèsties de les persones que s’apleguen fora de locals d’oci nocturn s’ha elaborat un informe de seguiment per analitzar si, jurídicament, es pot impulsar alguna actuació complementària al patrullatge per mantenir el dret comercial dels empresaris i el dret dels veïns al descans.

Les càmeres de la Part Baixa, en marxa

En un altre ordre de coses, l’intendent de la Guàrdia Urbana ha explicat que ja s’han posat en marxa la vintena de càmeres de vigilància instal·lades en diversos carrers de la Part Baixa i les imatges ja poden quedar enregistrades a la comissaria, un cop enllestides les connexions pendents i rebuts els permisos preceptius. Properament, també s’activaran els dispositius de vigilància ubicats al pas soterrani de la plaça dels Carros.

Pla d’estiu centrat en prevenir delictes als habitatges, al comerç i al turisme

Durant la reunió de la Junta Local de Seguretat s’ha presentat el pla de prevenció delictiva durant l’estiu, que incidirà especialment en els robatoris als habitatges, al comerç, a l’empresa i al sector turístic. En aquest sentit, a més, Guàrdia Urbana i Mossos han iniciat un dispositiu conjunt format per patrulles ordinàries i altres de paisà que té com a objectiu evitar furts a les zones més turístiques de la ciutat, com la Part Alta, la Rambla i el centre.

A més, els diferents cossos policials han donat compte dels operatius conjunts que s’han portat a terme, especialment per al control d’establiments com bars i locutoris on s’exercien activitats il·lícites, o pisos on s’exercia la prostitució, entre d’altres. La Guàrdia Urbana ha col·laborat en 201 operatius amb Mossos, en 13 amb la policia espanyola i en tres amb la Guàrdia Civil.

tracking