Diari Més

Les palmeres de la plaça dels Infants tenen nius de rates de camp a les copes

Les van detectar els veïns i ara l’Ajuntament retirarà els nius i podarà per evitar que tornin

Les rates comparteixen espai amb els coloms.

Les palmeres de la plaça dels Infants tenen nius de rates de camp a les copesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de la plaça dels Infants, a la Part Baixa de Tarragona, van trobar-se fa dues setmanes una companyia inesperada mentre passaven una estona al parc: rates. La seva presència acostuma a ser incòmoda, però els veïns van quedar encara més sorpresos quan van veure que les rates baixaven de les palmeres de la plaça. «De sobte, vam començar a veure com baixaven dels troncs de les palmeres i com passaven d’una palmera a una altra per les copes», explica la Laura Batista, veïna de la zona. Això va passar fa dues setmanes i, des d’aleshores, Batista assegura que «cada vegada n’hi ha més».

Batista és mare i porta els seus fills a jugar a la plaça dels Infants quan surten de l’escola, «tal com fan molts altres pares», assegurava la mateixa. El parc infantil ubicat a la plaça és nou de fa pocs mesos i té molt d’èxit entre els més petits. «La presència de rates és perillosa de per sí però, si a sobre li sumes que a la plaça hi ha molts nens jugant i que les rates estan a sobre nostre, és encara pitjor», manifesta Bautista. Les infeccions per una possible mossegada són el gran temor dels pares i mares que porten els seus fills a jugar a la plaça. «Viuen a les copes, on també hi ha nius de coloms, i això és molt perillós», expressa.

Batista explica que, quan van detectar la seva presència, van trucar a la Guàrdia Urbana, però segons diu, «no ens van fer gaire cas». Els agents van comunicar als veïns que trucarien a Neteja Pública perquè fes alguna cosa, però Batista assegura que «han passat dues setmanes i ningú no ha fet res». A més, diu, «al principi, n’hi havia un parell o tres, però ara ja en veiem cinc o sis, i això és preocupant».

Per la seva banda, l’Ajuntament de Tarragona ha assegurat a aquest mitjà que Neteja Pública actuarà a la zona. Segons s’informa des del consistori, «es contactarà amb l’empresa que tracta les podes i es retiraran els nius que actualment hi ha a les copes de les palmeres». A més, «es podarà per tal d’evitar l’aparició, en un futur, de nous nius».

Les rates que hi ha a la plaça dels Infants no són les habituals rates de clavegueram, sinó que es tracta d’una espècie denominada «de camp». Aquestes rates acostumen a posar nius a les copes de les palmeres, on hi troben aliment i un bon lloc per viure. Així doncs, el cas de Tarragona no és aïllat. Per exemple, l’Ajuntament de València, ja va haver de posar mesures l’any 2014 per evitar que les rates pugessin a les palmeres del passeig marítim. En el seu cas, van decidir lligar unes anelles al tronc de l’arbre. D’aquesta manera, les rates no podien tornar a pujar a les copes, i morien per l’efecte d’un verí que s’aplicava al sòl.

Detall de la rata en una imatge facilitada per una veïna.

Les palmeres de la plaça dels Infants tenen nius de rates de camp a les copesCedida

tracking