Diari Més

Patrimoni

La Comissió de Falles de Sageta farà un debat amb participació valenciana

El col·leccionista Magí Benito inaugurarà una exposició i farà una xerrada sobre les pires romanes

Magí Benito mostra una de les falles que es van fer a la ciutat.

La Comissió de Falles de Sageta farà un debat amb participació valencianaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les falles que es van fer a Tarragona els anys trenta del segle passat, conegudes també en l’època com pires romanes, cobraran protagonisme aquesta setmana, amb la convocatòria de diverses activitats per part de la Comissió de Falles de Sageta de Foc. L’acte central tindrà lloc el dissabte 17 de juny a la seu del Casal Popular Sageta de Foc, al carrer la Nau, on, a les 11 hores, es farà la taula rodona Proposta de falles alternatives i autogestionades.

La representant de la citada comissió, Mar Cros, va remarcar que «comptarem amb la presència de les entitats Falles Combatives de València, i Espai País Valencià, de Barcelona». Cros va manifestar a Diari Més que «pensem que es pot recuperar l’activitat de falles que es va fer a Tarragona». La membre de la comissió va subratllar que «si n’hi ha altres entitats i associacions que ho volen fer, es pot aconseguir la seva recuperació». Cros va insistir a dir que «cal que hi hagi un teixit social que ho vulgui i diners per poder-les fer».

La jornada del dissabte continuarà, després del debat, amb un vermut popular que comptarà amb la participació de la DJ Luna i un dinar popular consistent en una paella valenciana. El preu del tiquet és de 8 euros i ja es pot adquirir al Casal Popular Sageta de Foc. El calendari tindrà un acte més, el concert acústic que oferirà Xavier Marcos.

La col·lecció de Magí Benito

Les activitats per posar damunt la taula la possible recuperació de les falles s’iniciaran el dijous, 15 de juny, amb la inauguració de l’exposició La història de les falles a Tarragona, que es podrà visitar a l’Antiga Audiència. L’acte tindrà lloc a les 18:30 hores. Mitja hora després, Magí Benito oferirà la xerrada Les falles a Tarragona de 1933 a 1936, al local de Sageta de Foc. Benito disposa d’una impressionant col·lecció i documentació gràfica i escrita de les falles que es van fer a la ciutat. Explicarà que la primera falla que es va fer a la ciutat «es deia L’Estació Central i va costar 3.000 pessetes de l’època –el sou d’un any d’un mestre– i, fins i tot, de nit estava il·luminada».

Benito va informar que «la gent que veu el material queda sorpresa perquè no pensa que a Tarragona, fa més de vuitanta anys, es van fer falles com les que veuran en fotografies». Aquest col·leccionista de temàtica fallera tarragonina va informar que a la xarrada «faré un repàs de totes les falles que es van fer i es mostraran imatges que, després, es podran veure en l’exposició». Benito és de l’opinió que seria interessant recuperar la festa, però també que «el que falten no són idees, són diners per poder fer les falles».

tracking