Diari Més

ECONOMIA

Junqueras recorda al PPC el «forat» de 15.000 MEUR previstos a les pensions

El vicepresident del Govern va participar ahir en l’acte de cloenda de la conferència del cicle 'Els empresaris volem saber', a Tarragona

El vicepresident del Govern va participar ahir en l'acte de cloenda de la conferència del cicle 'Els empresaris volem saber', a Tarragona.

economia, vicepresident, conferència, pensions, empresaris, PIB, Govern, inversió, Tarragona, exportacions, PPC, Oriol JunquerasACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va respondre ahir des de Tarragona a la campanya del PPC que explica que tres de cada deu jubilats catalans deixarien de cobrar la pensió amb la independència. El vicepresident va recordar que, segons un informe de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), la Seguretat Social espanyola tindrà un dèficit anual de 15.000 MEUR durant, almenys, els propers deu anys. A més, va ironitzar que el govern espanyol pretengui cobrir aquest «forat» amb l’emissió de més deute, «en un Estat on el deute ja representa el 100% del seu PIB i que continua tenint un dèficit descontrolat».

«Aquest és el futur que ens ofereixen?», es va preguntar el vicepresident del Govern en una conferència amb empresaris a Tarragona. En aquest sentit, Junqueras defensà que seria «irresponsable» no fer el possible per dotar-se de «les millors eines» per afrontar els reptes de futur.

Junqueras va explicar que, en les reunions del Consell de Política Fiscal i Financera, ja ha preguntat al ministre De Guindos què passarà quan els tipus d’interès passin, per exemple, a l’1%, si el dèficit de les pensions només s’aborda amb més deute. En aquest cas, va dir, això suposaria que el cost del servei del deute d’Espanya s’incrementés en 10.000 MEUR. «Uns 15.000 MEUR de forat addicional, més 10.000 MEUR en el servei del deute, més el dèficit descontrolat que ja tenen i un deute que supera el 100% del PIB. Aquest és el futur que ens ofereixen? I no hi ha resposta», exposà.

Per aquest motiu, Junqueras va afirmar que el Govern té «l’obligació, el dret, el deure i la necessitat» de dotar-se de «les millors eines possibles per afrontar aquests reptes», com el de les pensions. «Si no ho féssim, seríem uns irresponsables”», va subratllar. Segons el vicepresident i conseller d’Economia, el sistema de pensions serà sostenible en funció de la piràmide d’edat, la taxa d’ocupació i la renda per càpita del país. Tot això, va dir Junqueras, lliga amb la productivitat i amb les exportacions, que en els darrers set anys a Catalunya estan batent «el seu rècord històric».

En el marc d’una conferència amb empresaris a Tarragona, Junqueras va afegir que, a més del bon ritme de les exportacions, «estem en els dos millors anys de la nostra història en captació d’inversió estrangera». Per aquest motiu, va dir, l’economia creix de forma sostinguda, a un nivell que va assolir el 3,5% l’any passat, «el doble de ràpid que la mitjana de la zona euro».

Sobre les previsions d’aquest any, el vicepresident explicà que les previsions del Govern era que el PIB repuntés enguany d’un 2,7%, però que segons els darrers indicadors tot sembla indicar que es creixerà més enllà, «potser per sobre del 3%», i el 2017 es podria tancar amb un PIB de 233.000 MEUR, uns 30.000 més que fa quatre anys, va destacar.

El vicepresident també remarcà que la competitivitat i el creixement econòmic de Catalunya «té alguns mèrits» perquè ha de fer front a «dificultats» en els costos del transport, energètics i en l’accés als mercats financers. Aquest cost, va dir, repercuteix en menors marges de benefici industrial i en una massa salarial i una renda «més baixes del què hauríem de tenir».

Junqueras va fer aquestes declaracions a l’Aula Magna de la URV a Tarragona, durant la cloenda de la tercera conferència del cicle Els empresaris volem saber, organitzat pel Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya, amb el missatge: «Catalunya és un país preparat per tenir un lloc a l’economia mundial».

tracking