Diari Més

Història

Els dies que Orwell va passar a Tarragona

Ara fa 80 anys que l’escriptor va ser traslladat a la ciutat després de resultar ferit mentre lluitava a la Guerra Civil

George Orwell, l'home alt del centre de la imatge, al front d'Aragó.

Els dies que Orwell va passar a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si diem que George Orwell i Tarragona estan relacionats, de ben segur que molts se sorprenen. Quan i com es va produir aquest vincle entre la ciutat i l’escriptor i periodista britànic? «Localment, no massa gent coneix que Orwell va passar uns dies a Tarragona durant la Guerra Civil Espanyola», assegura Paul Connell. Aquest professor d’anglès, d’origen escocès però resident a la ciutat des de fa més de 6 anys, és un apassionat sobre la figura i l’obra d’Orwell.

Connell explica que a finals de maig de l’any 1937, ara fa 80 anys, l’autor va ser traslladat a l’antic hospital de Santa Tecla i Sant Pau, després de resultar ferit de bala a Osca, on estava lluitant amb les Brigades Internacionals. L’escriptor, que col·laborava en aquell moment amb diversos mitjans britànics d’esquerres, era clarament contrari a la premisses imperialistes i feixistes que s’estenien per Europa en aquell moment i a l’inici de la Guerra Civil espanyola va arribar a Espanya amb la intenció d’escriure sobre el conflicte.

Ara bé, «Orwell va quedar molt impressionat per l’atmosfera d’igualtat que es respirava a Barcelona aleshores. Això, juntament amb el fet que ell tenia un gran compromís amb la lluita republicana el van empènyer a enrolar-se amb la milícia del POUM», segons explica Paul Connell.

Així doncs, George Orwell va entrenar-se a les anomenades barraques de Lenin i després va passar temporades al front d’Aragó i d’altres a la capital catalana, on va poder viure de ben a prop els conflictes interns que els diferents partits i grups del bàndol republicà estaven vivint. Totes aquestes vivències queden recollides en una de les obres més conegudes del britànic, Homenatge a Catalunya.

El 20 de maig de 1937, però, les coses van complicar-se per Orwell. Un franctirador del bàndol franquista el va disparar a la gola, quan es trobava en una incursió nocturna al poble de Monflorite (Osca). «Tothom creia que moriria», comenta Paul Connell. Tot i així, van traslladar l’escriptor a un hospital de campanya a Sietamo, on va començar a recuperar-se. D’aquell hospital el van portar a Lleida i el 27 de maig el van transportar amb tren fins a Tarragona.

L’anècdota de la platja

El mateix Orwell relata a Homenatge a Catalunya que va passar només uns quatre dies a la ciutat tarragonina, on a poc a poc va poder-se recuperar de les ferides i el xoc que va suposar l’episodi al front d’Aragó per tornar posteriorment a Barcelona.

Durant l’estada a Tarragona, el britànic va tenir temps per passejar per la ciutat i veure en primera persona quin era el dia a dia dels tarragonins durant el conflicte. Així ho explica al llibre: «Anava recobrant les forces i un dia, sense presses, vaig anar a la platja. Feia un efecte estrany veure la vida gairebé normal que hi feien: els cafès de luxe al llarg del passeig i la ben nodrida burgesia local banyant-se i prenent el sol en gandules, com si no hi hagués cap guerra en un radi de dos mil quilòmetres». En aquell moment, Tarragona encara no havia patit l’efecte dels bombardejos i es convertia, dins de l’obra de George Orwell un element diferenciador que ajudava a entendre la complexitat d’un conflicte atroç i devastador.

tracking