Diari Més

Municipal

Ciutadans afirma que la targeta de l'EMT «no tenia vacances; de trenta dies, s'utilitzava vint»

La presidenta de l’empresa municipal, Begoña Floria, lamenta que C’s no demanés informació abans d’anar a la Fiscalia

imatge d'arxiu de la portaveu del govern de Tarragona, Begoña Floria, en una roda de premsa.

Floria es mostra «sorpresa» per la seva investigació pel cas Inipro i considera que «ha de ser una confusió»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dinars en un restaurant per a una sola persona per valor de més de 400 euros, més de 1.500 euros abonats per pernoctacions en un hotel de Tolosa o 432 euros pagats en un restaurant el mateix dia que l'exgerent de l'EMT, Mario Cortés, va ser cessat, són alguns dels números que van decidir el grup municipal de Ciutadans informar la Fiscalia de l'ús d'una tarjeta de crèdit, adscrita, almenys, a una persona vinculada a l'empresa de transports. La regidora de C's i membre del consell d'administració de l'EMT, Sonia Orts, ha dit en roda de premsa que la targeta que utilitzava Cortés «no tenia vacances, de trenta dies d'un mes, s'utilitzava vint». Entre l'any 2013 i el mes de maig del 2016 es van fer pagaments per valor d'uns 70.000 euros mitjançant una targeta de CatalunyaCaixa.

El portaveu del grup municipal de Ciutadans, Rubén Viñuales, va informar que la comparecència davant la Fiscalia va tenir lloc el 22 de maig, un cop vam rebre la informació de l'EMT «dos mesos després d'haver-la demanat». Viñuales va afegir que, en veure el balanç de l'activitat de la targeta, «la nostra sorpresa va ser que havia despeses difícilment imputables a la gestió de l'empresa». Ciutadans no descarta l'existència «d'un presumpte delicte de malbaratament de fons públics», però va remarcar que la decisió d'obrir una investigació depend de la Fiscalia».

La presidenta del consell d'administració de l'EMT i regidora del PSC, Begoña Floria, va comparèixer davant la premsa tres hores després que ho fessin Viñuales i Orts, per desmentir Ciutadans. Floria, va dir que havia quedat 'sobtada» per la decisió de Ciutadans, i va afegir que «fer un judici públic, de manera agressiva, sense demanar informació al consell d'administració, és cruel». La regidora socialista va lamentar el fet que Ciutadans «va demanar la informació –referida al moviment de la targeta– el 24 d'abril, el dijous de la setmana passada vam fer una reunió del consell i no se'ns va demanar cap informació i l'endemà van anar a la Fiscalia».

En el curs de la roda de premsa, Floria va justificar algunes de les despeses pagades amb la targeta adscrita a Mario Cortés, però no va saber contestar a totes les preguntes «perquè encara no he pogut mirar-me tots els detalls». Sí que va comentar que els 1.500 euros pagats en un hotel de Tolosa «van ser per l'assistència de quatre tècnics a un congrés o que una despesa feta al Tarragona Pàdel va ser «per una festa que es va fer als treballadors»., i que les compres efectuades en un gran magatzem «van ser de material informàtic», entre el que sembla hi havia un carregador de mòbil.

Decidirà la Fiscalia

Rubén Viñuales va manifestar que, un cop la Fiscalia va rebre la informació del moviment de la targeta, «ara és la Justícia la que ha de prendre una decisió». El dirigent de Ciutadans, contràriament al que va fer Floria tres hores després, va qüestionar determinats pagaments «en una empresa amb nou milions d’euros de dèficit». Viñuales va destacar el fet que «des de l’entrada del nou gerent, no hi ha cap targeta: quan s’ha de fer alguna gestió, s’avancen els diners i després es reben presentant un justificant». «Abans, no hi havia cap tipus de control», va remarcar el regidor de Ciutadans, qui també va dir que «volem esbrinar si hi havia més d’un usuari de la targeta, ja que en un mateix dia es va utilitzar a Madrid i Sevilla, i a Tarragona i Madrid».

Per altra banda, Viñuales va informar que el passat 23 de febrer, quan la regidora Sonia Orts va anar a recollir la informació facilitada per l’EMT, «li van fer firmar un document de confidencialitat, amb el qual estem d’acord, però nosaltres també estem en l’obligació d’informar, ja que, en cas contrari, estaríem cometent un delicte d’encobriment». El regidor de Ciutadans va afegir-hi que «hem demanat la mateixa informació en totes les empreses municipals».

Viñuales va explicar que «no vam parlar d’aquest assumpte ni amb l’alcalde Ballesteros ni amb la presidenta de l’EMT, Begoña Floria, abans d’anar a la Fiscalia». A més, va qualificar de fet «curiós» que «Floria digui que els comptes estan auditats». Davant d’aquesta declaració, «ens preguntem perquè ningú sabia de l’existència de la targeta». El regidor de Ciutadans fa afegir que ,si el cas avança, «no ens presentarem com acusació particular: ho ha de fer el Ministeri Públic».

Floria, defensa, i Estrada, critica

Begoña Floria no va dubtar a defensar la gestió que es fa a l’EMT i va declarar que «des del meu punt de vista, totes les factures –resultants de l’ús de la targeta– són justificables». No va saber respondre, «per no saber els detalls», perquè amb la targeta es van pagar multes de trànsit o zones blaves», i va afirmar que «Mario Cortés haurà de donar explicacions». Floria va assegurar que l’acció de C’s «no ajuda ni a la ciutat de Tarragona ni a l’Ajuntament».

Per la seva banda, la regidora de la CUP i membre del consell de l’EMT, Laia Estrada, va assistir com a oient a la roda de premsa de Ciutadans. Un cop finalitzada, va informar que «poc després d’entrar a formar part del consell vam preguntar si hi havia targetes de crèdit i ens van dir que no». «La nostra sorpresa és que ara hem sabut que sí existia i pensem que hi ha coses que s’han d’explicar». La CUP vol saber «qui va fer-ne i les quanties que es van pagar, i si les explicacions que rebem no són correctes, no descartem demanar la dimissió de Floria, ja que va ser ella qui va avalar Mario Cortés».

tracking