Diari Més

El pla urbanístic de la Budellera torna a treure el cap al ple municipal

PSC, PP i Unió rebutgen una moció de la CUP contra l’excepció de pagament de l’IBI per part de l’Església Catòlica

La portaveu de la CUP, Laia Estrada.

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha explicat que van portar l'escrit a la fiscalia el passat 7 de febrer.Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla Parcial Urbanístic de la Budellera va ser present en el plenari de l’Ajuntament celebrat dilluns, on també es va parlar del pagament de l’IBI per part de l’Església Catòlica, d’aprovar el 15è expedient modificatiu de crèdit per fer una aportació al Patronat de Turisme i de retirar les plaques distribuïdes per diversos espais de la ciutat on apareix el nom de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol.

El plenari va ratificar un decret de l’alcalde que resol no comparèixer en qualitat de codemandats en el recurs contenciós administratiu que van interposar promotors i propietaris vinculats al PPU24 –el pla que preveu construir un nou barri a la Budellera–, contra l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona que obligava a la introducció de modificacions. Aquest pla xoca de front amb el parer de diverses organitzacions veïnals i mediambientals de Tarragona.

Només els dos regidors de la CUP van votar en contra, mentre que ERC es va abstenir i van votar a favor Unió, ICV, Partit Demòcrata, PP, Ciutadans i PSC. El regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, es va absentar de la sala per no exercir el vot, ja que un fill seu forma part de l’equip d’arquitectes redactor d’aquest projecte que preveu una nova zona urbana per a uns 15.000 habitants.

El portaveu d’ERC, Pau Ricomà, va manifestar en l’explicació de vot que «em costa entendre la posició del PSC», i la regidora socialista Begoña Floria va dir que «la Comissió Territorial d’Urbanisme ens va demanar tirar enrere el projecte per fer modificació, com replantejar l’alçada dels edificis i millorar la mobilitat», una qüestió que està en fase d’execució. Arga Sentis (ICV) va afirmar que els promotors «no haurien d’haver interposat la demanda» i va donar suport al govern municipal dient que «no entenc que hagués guanyat l’Ajuntament de comparèixer». Per la seva banda, Laia Estrada (CUP) va defensar el vot en contra, comentant que «si volem cosir la ciutat, hauríem de començar per l’Horta Gran; tenim la sensació que vostès (PSC) volen quedar bé amb tothom en aquest tema». Floria, va replicar, afirmant que «la ciutat també es pot relligar per Llevant». I l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, es va preguntar en veu alta «perquè s’ha de relligar Ponent i no Llevant».

L’IBI de l’Església

Una moció de la CUP per sol·licitar la derogació de la llei que eximeix del pagament de l’IBI les propietats immobiliàries de l’Església Catòlica va ser un dels temes abordats pel plenari que més polèmica va aixecar. La moció no va prosperar en rebre 14 vots en contra (PSC, PP i Unió), set a favor (ERC, CUP i ICV) i l’abstenció de Ciutadans i PDeCAT. La portaveu cupaire, Laia Estrada, va afirmar que, de l’acord al qual van arribar l’Estat i el Vaticà el 1979, «s’ha fet una aplicació extensiva, gaudint de la indicada excepció no només temples i capelles, sinó residències, oficines, seminaris, convents, habitatges, locals comercials de tot tipus, places d’aparcaments o centres universitaris».

Estrada va assegurar que «es tracta d’un greuge comparatiu amb qui sí paga l’IBI» i va calcular en 3.500 milions d’euros el que podria recaptar de més l’Estat. «Demanem la derogació de l’acord amb el Vaticà, tot i que sabem que serà difícil pels privilegis que gaudeix l’Església». El republicà Pau Ricomà va afirmar que «nosaltres defensem lleis iguals per a tots i considerem que el concordat és anacrònic, per la prevalença d’una confessió sobre altra». Rubén Viñuales, de Ciutadans, es va mostrar d’acord amb el fet que l’Església «hauria de pagar l’IBI dels immobles no destinats al culte», i el socialista Pau Pérez va assegurar que «tots estem d’acord que el concordat s’ha de revisar i proposem fer una moció nova i retirar aquesta perquè ara no és un moment oportú», argument que va ser ratificat per l’alcalde Ballesteros.

Més diners per Turisme

El ple municipal va aprovar el 15è expedient modificatiu de crèdit. Va rebre el suport de l’equip de govern, la negativa d’ICV i CUP i l’abstenció d’ERC, PEdCAT i C’s. La cupaire Laia Estrada va demanar que «algú ens digui per a què són els 110.000 euros que aniran al Patronat de Turisme, mentre que Arga Sentís (ICV) va dir que «no és coherent aprovat els pressupostos i després fer modificacions de crèdit». El socialista Pau Pérez va remarcar que «en farem més en el futur».

tracking