Diari Més

Sanitat

El Joan XXIII estrena un nou servei de rehabilitació i medicina física

Com a novetat, la unitat permet tractar pacients amb patologies cardíaques i amb dany cerebral adquirit

Imatge del moment de la inauguració del nou servei de rehabilitació i medicina física de l'Hospital Joan XXIII.

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona estrena un nou servei de rehabilitació i medicina físicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha culminat el trasllat del servei de rehabilitació i medicina física a unes noves instal·lacions ubicades a l’Hospital Sociosanitari Francolí. L’espai, que va obrir portes fa dues setmanes, s’ha inaugurat oficialment aquest dimecres i ha suposat una inversió d’1,67 milions d’euros. S’hi ha habilitat una àrea de gimnàs i tretze consultes que estan repartides en una superfície de 1.270 metres quadrats. La unitat ofereix els serveis de rehabilitació i fisioteràpia, logopèdia, electroteràpia i teràpia ocupacional. Com a novetat, també incorpora serveis de rehabilitació infantil, rehabilitació cardíaca i rehabilitació virtual per a pacients amb dany cerebral adquirit.

La coordinadora del servei de medicina física i rehabilitació del Joan XXIII, Rosa San Segundo, ha subratllat que, fins ara, Tarragona no disposava d’aquest servei de rehabilitació cardíaca, que fomenta la pràctica d’exercici perquè els pacients es puguin reincorporar amb normalitat a la seva vida diària.

Inicialment, el servei començarà a treballar les cardiopaties isquèmiques i, més endavant, abordarà les insuficiències cardíaques. «Farem tractaments d’entrenament amb els pacients quan estiguin ingressats, en la fase ambulatòria i, més endavant, com a prescripció quan ja estiguin a la comunitat», ha assenyalat la responsable del servei.

A més, des d’aquesta unitat també es treballarà en la rehabilitació de pacients amb dany cerebral adquirit, mitjançant l’aplicació de noves tecnologies de realitat virtual i robòtica. Així mateix, la magnetoteràpia també està present en aquest nou equipament, així com un ecògraf propi -fins ara es depenia de l’aparell del servei de radiologia-.

Les noves instal·lacions també han millorat l’àrea de rehabilitació infantil. Aquest espai adreçat als més petits disposa d’un equipament renovat i, a diferència de la ubicació anterior, queda integrat a la mateixa zona que la resta de serveis. En concret, el conjunt de les instal·lacions disposen d’una zona de gimnàs de 794 metres quadrats i de 13 consultes en una àrea de 455 metres quadrats.

Un centenar d’usuaris al dia

El servei de medicina física i rehabilitació de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, ubicat a la planta -1 del Sociosanitari Francolí, atén una mitjana de 100 usuaris al dia i disposa de 25 treballadors. La seva coordinadora ha posat en valor la tasca d’aquest servei per donar resposta a l’envelliment de la població i al consegüent increment de les malalties cròniques.

El trasllat de la nova unitat es va gestar fa gairebé una dècada, però la seva obertura s’ha vist endarrerida per l’esclat de la crisi econòmica i per l’aparició de filtracions a l’edifici. Malgrat tot, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha celebrat que ja sigui una realitat i que amb el trasllat s’hagi guanyat amplitud i es puguin oferir els serveis més innovadors.

Segons Peris, la nova unitat, juntament amb la UCI pediàtrica i la inauguració de la nova àrea d’Urgències de l’hospital, constaten l’aposta del Govern per l’Hospital Joan XXIII. Pel que fa a la UCI pediàtrica, el delegat ha assenyalat que les obres ja estan enllestides i que s’està pendent de resoldre el concurs d’adjudicació de l’equipament perquè es pugui posar en funcionament.

Les obres del nou servei han tingut un cost d’1,25 milions d’euros. Aquest import inclou els treballs realitzats a la coberta -per evitar les filtracions-i les obres de reforma assumides per GIPSS, així com les obres realitzades, mitjançant concurs, pel CatSalut. A més, s’han invertit uns 420.000 euros en equipament, amb la qual cosa la inversió total s’enfila als 1,67 milions d’euros.

tracking