Diari Més

Carles Lorente: Director de la Banda Juvenil de la Banda Unió Musical de Tarragona

«Treballo perquè sorgeixin vincles entre els músics, que siguin amics»

El 28 de maig la Banda Juvenil de la Banda Unió Musical de Tarragona oferirà el concert ‘Musicals amb Albert Guinovart’ pel seu 20è aniversari

Lorente és director de la Banda des de l'any 2009.

«Treballo perquè sorgeixin vincles entre els músics, que siguin amics»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— Enguany celebreu vint anys de la Banda Juvenil i ho fareu amb un espectacle de gran format. Com heu concebut aquesta idea?

— La Banda Unió Musical de Tarragona és una associació cultural de la ciutat que té diverses bandes de formació, entre les quals hi ha la Banda Juvenil que jo dirigeixo. La Banda Unió Musical sempre fa un concert de primavera al Teatre Tarragona, però enguany, com que la Juvenil celebra vint anys, ens han cedit aquest espai tan meravellós perquè el fem nosaltres.

— Amb 20 anys ja es pot dir que us heu fet grans. Com ho valoreu, des de la banda?

— És la consolidació d’un projecte. Moltes vegades les associacions són una o dues persones, o un grup d’amics que ho tiren endavant, i aquí no ha estat així. La Banda Unió Musical es va fundar l’any 1993 i la Juvenil el 1997, perquè una banda, sense cantera, no pot perviure en el temps.

— Algun cop ha parlat de ‘micro revolució’…

— Sí, perquè crec en la part social de les bandes, en l’associacionisme, en el que s’aconsegueix. José Antonio Abreu, fundador d’El Sistema de Veneçuela, deia que la música alimenta l’ànima. Hi estic d’acord, ens fa compartir el fet artístic i això ens fa evolucionar com a persones.

— Els joves entren a la banda de petits i surten ja adults. Musicalment parlant, també es fan grans, a la banda?

— Entren que gairebé no són capaços ni de seguir una partitura, amb 12 anys, i surten que en tenen 20. Això vol dir que quan ja tens el músic format, que ja defensa molt bé la partitura, se’n va. Però jo intento que els grans tinguin un rol amb els petits, que els ajudin.

— A més d’una banda de músics acabeu sent un grup d’amics?

— Personalment intento valorar molt la part social, treballo perquè sorgeixin vincles entre els músics, que siguin amics i que sempre guardin aquesta part de la banda. Molts als 18 anys marxen a estudiar a fora o comencen a treballar, però m’agrada que tinguin a la banda com un refugi al qual poder anar.

— Teniu previst celebrar aquest aniversari amb un espectacle de gran format i músics excepcionals. Com es viuen aquests dies previs a dins de la banda?

— Són dies de molta feina, perquè hem intentat que la festa dels 20 anys fos una festa amb amics, amb gent amb qui hem treballat o que no, així com altres entitats de Tarragona. Tindrem l’Albert Guinovart com a cap de cartell, amb qui interpretarem el seu concert per a piano i banda sobre temes de Mar i cel. Això serà la primera part. La segona estarà formada per petites col·laboracions, com la de la cantant Elena Ribera, la companyia (H)istrionis Teatre, que conduiran de manera molt divertida tot l’espectacle, així com la Coral Rossinyols de Tarragona, El Taller, grup de dansa, alumnes de l’Escola de la Banda Unió Musical de Tarragona i alumnes del col·legi Joan Roig.

— Com us esteu preparant?

—Com que hi ha tantes col·laboracions, nosaltres hem estat treballant només la nostra part, i per això el treball ha sigut una mica dur. Aquest últim mes estem començant a ajuntar les peces del puzle, i ara els nois i noies estan començant a veure com serè el projecte i a il·lusionar-se.

— El gran acte de celebració del 20 aniversari serà per Santa Cecília. Què fareu?

— La Banda Juvenil es va presentar l’any 1997 per Santa Cecília, amb Àlex Sansó a la direcció. Sempre actuem les quatre bandes de l’entitat, i enguany donarem una mica de protagonisme a la Juvenil fent que sigui l’última en tocar. A més, vindran convidats els dos anteriors directors, l’Àlex Sansó i el Jordi Masip.

tracking