Diari Més

Medi Ambient

La platja Llarga torna a quedar-se sense la bandera blava

En els darrers anys, l’han aconseguit Tamarit, la Móra, Arrabassada i Savinosa

La Llarga no compleix els requisits necessaris com per rebre la distinció de la bandera blava.

La platja Llarga torna a quedar-se sense la bandera blavaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona no aconsegueix superar el límit de quatre platges amb l’exigent distintiu Bandera Blava. La Llarga segueix sense disposar de tots els requisits que exigeix la Fundació Europea d’Educació Ambiental per tal de concedir aquesta qualificació. Des de fa anys, només les dues platges més allunyades de la ciutat, Tamarit i la Móra, més l’Arrabassada i la Savinosa, es fan creditores a aquesta denominació que informa de la qualitat del seu entorn, així com dels elements que fan que augmenti la seva qualitat.

La darrera platja que va obtenir la bandera blava va ser, el 2012, la de Tamarit, situada en un dels extrems del terme municipal, mentre que l’anterior va ser, el 2010, la Savinosa. En els darrers anys, fins i tot algunes platges han perdut la bandera blava, com és el cas de la del Miracle, la més urbana, que la va despenjar el 2002.

Aquest guardó el concedeix des de l’any 1987 la Fundació Europea d’Educació Ambiental a aquelles platges que compleixen una sèrie de requeriments ecològics i socials. Aquesta entitat, un representant de la Comissió Europea i jurats nacionals són els encarregats d’elaborar el llistat de platges que mereixen fer onejar la bandera blava.

Els criteris

Els criteris que han d’argumentar les platges candidates varien amb el temps. Els més importants, els que més té en compte el jurat que decideix atorgar o no la bandera blava, fan referència a la neteja, seguretat, qualitat i accessibilitat. En la relació hi figuren aspectes com el compliment d’un determinat i elevat nivell de qualitat de l’aigua de bany, i que no hi hagi abocaments d’origen industrial o d’altres aigües residuals. També cal disposar d’un pla d’emergència per a incidents de contaminació.

Per altra banda, el nombre de papereres ha de ser suficient per a mantenir neta la platja i, també, es demana que hi hagi una oferta d’activitats en educació ambiental, lavabos accessibles i presència de vigilants o equip suficient de salvament per a respondre a un accident. Igualment, han d’oferir algun punt públic d’aigua potable.

Altres requisits que han de complir les platges que aspiren a la bandera blava són que no hi circulin vehicles no autoritzats, que no es produeixin acampades, que hi hagi restriccions a l’accés de gossos a l’arena i la zona de bany o que disposin d’accessos adaptats per a les persones amb limitacions físiques.

tracking