Diari Més

Els caps de mula romans trobats al solar de la Guàrdia Civil són únics a Hispània

Aquests elements formaven part de la decoració d’un llit i el seu aspecte original era daurat

Els caps de mula, en primer terme, i l'arqueòloga Judit Ciurana durant la seva intervenció a la seu del Museu d'Història.

Els caps de mula romans trobats al solar de la Guàrdia Civil són únics a HispàniaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos caps de mula datats als segles I aC–I dC, que van ser localitzats en l’excavació arqueològica realitzada en l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, són els primers de les seves característiques trobats a Hispània. Aquests elements decoratius van formar part del suport del respatller d’un triclinium. L’estructura d’aquests llits era de fusta i tenia dos respatllers als extrems en forma de coixí ondulat, denominats fulcra.

En un acte celebrat ahir a Casa Castellarnau i que va comptar amb la participació d’experts, la directora de l’excavació, Judit Ciurana, va destacar que a Hispània només s’han trobat quatre elements pertanyents a llits d’època romana, als quals cal sumar ara els dos caps de mula. Aquests animals estaven estretament relacionats «amb Bacus i feien referències a banquets, al que coneixem com carpe diem». Ciurana va agregar que «el poeta Juneval parla en un dels seus escrits de mules que decoren llits i diu que s’emborratxaven». Eren un símbol molt festiu i de disbauxa.

La directora de l’excavació va explicar que els dos caps van ser descoberts junts, un sobre l’altre, circumstància que convida a pensar que «algú els va poder robar i amagar en aquest lloc». De fet, els caps de mula «són anteriors a la construcció de l’edifici».

Per altra banda, Ciurana va subratllar que les restes arqueològiques localitzades al carrer López Peláez informen de la presència d’estades «similars a magatzems portuaris i altres, més petites, podrien ser d’un habitatge». La seva construcció es pot datar en la segona meitat del segle I dC i l’immoble es trobava a uns cent metres de la muralla.

Daurades i amb plata

El restaurador de béns culturals Pau Arroyo va explicar que «les peces són de gran qualitat, de bronze amb incrustacions de plata, sobretot a la zona dels ulls, i originàriament serien daurades». Arroyo va informar que «no es van trobar restes de pintura». En un dels caps destaca la presència d’una tonalitat vermellosa i, en l’altre, verda. Arroyo va comentar que el color vermell «és perquè aquest bronze contenia cuprita, mentre que el verd és per la presència de malaquita». Quan el coure està soterrat, com en el cas dels caps de mula, «el metall es transforma en els minerals d’origen».

Les peces seran dipositades en pròximes dates en la Generalitat. Mentre això no succeeixi, les persones interessades a veure-les poden visitar-les en el Museu d’Història de Tarragona (MHT), va dir la regidora de Cultura, Begoña Floria, qui va anunciar que «intentarem que es puguin mostrar en el curs de Tarraco Viva». La destinació final de les peces serà, d’entrada, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

L’excavació del solar no s’ha completat i es prosseguirà amb la mateixa pròximament.

tracking