Diari Més

Laboral

Primer dia de vaga dels treballadors de BIC Graphic contra els acomiadaments

Uns 150 empleats es planten davant l'empresa amb xiulets i pancartes per protestar contra l'ERO que deixarà sense feina 136 treballadors

Els treballadors de BIC Graphic davant la seva planta a Tarragona manifestant-se contra l'acomiadament de 136 persones.

Primer dia de vaga dels treballadors de BIC Graphic contra els acomiadamentsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors de Bic Graphic a Tarragona estan en peu de guerra. Uns 150 empleats s'han concentrat aquest dimarts al migdia davant l'empresa, al polígon Entrevies, per protestar per l'anunci de la direcció d'un ERO d'extinció de 136 persones -dels 378 treballadors que hi ha en plantilla-, a més d'una trentena que treballen a la Granada, on està previst tancar la planta de forma definitiva. Amb xiulets, botzines, pancartes i cridant consignes com 'ni un sol acomiadament', aquesta ha estat la primera d'un seguit de jornades de vaga, convocades pel comitè d'empresa. El seguiment ha estat d'un 90%, segons ha afirmat la presidenta del comitè, Rebeca Morillo. Per la seva banda, la companyia ha respost en un brevíssim comunicat que «manté el seu desig de diàleg per trobar una solució que satisfaci les parts» i que «lamenta les molèsties que aquestes mobilitzacions hagin pogut causar».

Des de les cinc del matí els treballadors han començat a tallar el pas en aquest tram del polígon Entrevies. Ha estat una jornada de vaga de 24 hores, sense incidents. Al punt de les dotze del migdia, uns 150 treballadors congregats davant la planta han fet una forta xiulada conjunta i han llançat alguns petards.

En aquesta planta s'hi fabriquen productes promocionals, com ara encenedors, bolígrafs o material d'oficina. El comitè d'empresa al·lega que la companyia té beneficis milionaris que no justifiquen el tancament de la planta de logística de la Granada i l'acomiadament massiu de 136 treballadors de la fàbrica de Tarragona.

Els 136 acomiadaments que recull l'ERO afecten 69 treballadors de producció i 67 d'administració. Representa l'acomiadament d'un terç de tota la plantilla. El comitè demana a la direcció que, en comptes de gastar diners en acomiadaments, els destini a inversió per reforçar la planta i evitar així l'externalització.

«Ara mateix externalitzen a tallers de Polònia i Xina, volem que apostin per la planta de Tarragona i que assumim la producció de Bic a Europa», ha exposat Morillo. A la vegada, el comitè denuncia la manca d'informació i «opacitat» per part de l'empresa. «Portem un any esperant que ens diguin alguna cosa», ha lamentat.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s'ha personat a la concentració dels treballadors, que l'han rebut amb aplaudiments. El batlle ha traslladat el suport de tots els grups municipals de l'Ajuntament en favor dels treballadors de Bic Graphic i s'ha mostrat confiat que el conflicte es pugui resoldre al més aviat possible.

Aquesta ha estat la primera d'una tongada de jornades de vaga per aconseguir que es retiri l'expedient i es negociï el pla de viabilitat. Inicialment els sindicats UGT i CCOO havien anunciat aturades generals els dies 2, 4,10 i 17 de maig, però Morillo ha advertit que el calendari d'accions podria veure's modificat.

Protestes pel tancament de la planta de la Granada

El pla de viabilitat de Bic Graphic comporta el tancament de la planta de Norwood a la Granada. La multinacional va adquirir aquesta fàbrica l'any 2009, i actualment s'hi centralitza la logística de la fabricació dels productes promocionals, mentre que els serveis de gestió estan subcontractats a la planta de Tarragona.

Els 33 treballadors de la Granada han convocat manifestacions a la porta de la fàbrica, mentre esgoten la negociació amb la direcció. A les reunions, que acabaran divendres, el comitè confia millorar les indemnitzacions que li ha ofert fins ara l'empresa, que són 28 dies per any treballat amb un màxim de 18 mensualitats.

També queden pendent de negociació els terminis dels acomiadaments. Previsiblement, al juny marxarà la meitat de la plantilla i al novembre serà quan es produirà el tancament definitiu.

tracking