Diari Més

Patrimoni

Recuperades dues peces de bronze d'època romana

Es tracta de dos caps de mula que formarien part de la decoració d’un llit utilitzat en banquets romans, els quals han estat trobats al solar de l'Antiga Caserna de la Guàrdia Civil

imatge de les peces d'època romana recuperades.

Recuperades dues peces de bronze d'època romanaCedida | Mauri Fernández

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona ha recuperat dues peces d’època romana descobertes fa un parell de mesos durant els treballs arqueològics a l’antic solar de la caserna de la guàrdia civil. Es tracta de dues peces escultòriques en bronze i en forma de cap d’èquid, probablement de mula. Aquestes peces tenen una gran rellevància pel seu material i pel que significa tot i les seves petites dimensions de 12 o 13 centímetres.

Aquests dos caps de mula formaven part del lectus tricliniaris, un llit utilitzat en els grans banquets romans. L’estructura d’aquests llits era de fusta i tenia dos respatllers als extrems en forma de coixí ondulat, denominats fulcra, i una armagula rectangular formada per travessers de fusta connectats a una graella de llistons o tires de cuir que sustentaven el matalàs i els coixins. Les quatre potes anaven acoblades als quatre travessers del llit. La decoració dels fulcra seguia la silueta del respatller amb una estructura de bronze. Les peces trobades corresponien a la decoració del fulcra i formaven part d’una peça més gran que no ha estat conservada.

Dos caps de mula en bon estat de conservació

Els elements recuperats es troben en bon estat de conservació. Destaca la presència de damasquinats d’argent i diversos elements acoblats, a més de la gran qualitat tècnica i artística, el refinament i el realisme dels objectes. Aquests elements es van realitzar a partir del procediment de la cera perduda.

Les peces tenen forma de cap de mula en actitud dinàmica, ja estan representades girant el cap a un costat, cosa que els fa moure els pels de la crinera. Tenen la boca i els ulls oberts, els narius dilatats i les orelles plegades cap enrere. Les mules van agençades amb diversos elements de guarniment: frontalera, muserola i collar. També duen uns penjolls de forma triangular fixats a la zona de les temples. Un dels fulcra té un forat a la zona del coll que probablement servia per sostenir un element ornamental que s’ha perdut.

Cal dir que la mula era considerada com un animal al marge de la civilització, amb comportaments sexuals estranys i de naturalesa bastarda i juganera. Aquest concepte lligava molt bé amb l’ambient dionisíac, temàtica triada a nivell general per decorar els fulcra. La majoria d’aquests objectes s’inspiren en el mobiliari hel·lenístic i es daten àmpliament entre els segle II aC i el segle I dC.

Les peces estaran exposades per al públic en general del 2 al 5 de maig, en horari de 8 a 15h, a l’entrada del Museu d’Història – Casa Castellarnau.

tracking