Diari Més

La coordinadora de Balls de Diables de Catalunya neix a Tarragona per preservar-los

La presentació oficial ha tingut lloc aquest divendres a Tarragona. A la tarda es realitzarà una cercavila de foc conjunta

Fotografia de família de l'acte de presentació de la coordinadora, que agrupa colles de tot Catalunya.

La coordinadora de Balls de Diables de Catalunya neix a Tarragona per preservar-losMauri

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC) s’ha presentat oficialment aquest matí a l’Ajuntament de Tarragona. Aquesta coordinadora, que neix sent l’herència de la Coordinadora de Ball de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya, surt a la llum amb la voluntat de treballar per aquelles colles que utilitzen i volen utilitzar un model tradicional de ball de diables, sigui el model penedesenc o el model Baix Camp.

El reconegut gestor cultural, Bienve Moya, ha glossat l’evolució històrica dels balls de diables, al mateix temps que ha reconegut que la seva relació amb Tarragona arrenca de molt jove.L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha recordat que ell era regidor de Cultura quan la ciutat va recuperar les festes, «per allà als anys 80, i la presència dels diables va ser sonada, perquè als carrers gairebé no hi havia ni gent i la premsa de l’època va titllar-ho d’agressió i que aquesta tradició es moriria. Avui dia, ningú concep una festa de Sant Joan, de Sant Magí i de Santa Tecla sense els diables».

Per la seva part, el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs, ha agraït la feina feta «per tots i cada un dels balls de diables mantenint la tradició i revifant les cendres de l’antiga coordinadora». Finalment, el president de la Coordinadora de Diables Tradicionals de Catalunya, Fèlix Mach, ha explicat que aquesta federació neix amb la voluntat de preservar els balls de diables i fomentar-los. En aquest moment tenim més de 20 peticions de balls per formar part de la coordinadora».

Pel que fa al programa d'aquest divendres, a la tarda, a les 17.30h a l’Antiga Audiència de Tarragona, es realitzarà una taula rodona, amb la presència de Ramon Vallverdú, Salvador Palomar, Daniel Vilarrúbies, Xavi Aranda, Xavier Ribera, Enric Garriga i Josep Bargalló, un acte moderat pel periodista Joan Ignasi Gómez.

Gran cercavila de foc

Al vespre, i per acabar, es realitzarà una cercavila de foc amb els onze balls de diables que actualment formen part de la CBDTC (Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, Ball de Diables de Sitges, Colla Vella, Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de l’Arboç, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera de Gaià, Ball de Diables de Reus i Ball de Diables de Tarragona).

La concentració es farà a les 21.30h a la Rambla Nova per anar direcció a la plaça de la Font per iniciar allí el recorregut. S'anirà fins a la plaça de les Cols, per acabar al Pla de la Seu, on es realitzarà una encesa conjunta. Aquest acte està patrocinat per Pirotècnia Igual.

tracking