Diari Més

Les peixateries del Mercat tornaran a tancar dissabte i no faran cas de l'Ajuntament

Estan a l’espera de rebre una resposta, després d’haver realitzat una reunió ahir al matí en la qual van exposar la seva situació

Imatge d'algunes peixateries del Mercat Central el dia de la seva inauguració.

Les peixateries del Mercat tornaran a tancar dissabte i no faran cas de l'AjuntamentCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les peixateries del Mercat Central de Tarragona tornaran a tancar aquest dissabte a la tarda i incompliran, per tant, la normativa imposada des de l’empresa municipal que gestiona el Mercat, Espimsa. Ja fa algunes setmanes que els comerços de peix fresc tanquen les seves parades abans de l’horari assignat, que va des de les 9 del matí fins les 8 del vespre. Els arguments de les peixateries per a fer-ho són simples. En primer lloc i segons diuen, el dissabte a la tarda es ven poc peix i, per tant, tot el gènere que no venguessin l’haurien de llençar a la brossa perquè no aguantaria fresc fins dilluns (el diumenge tanquen). I en segon, defensen que han de descansar perquè són negocis familiars que no permeten la contractació de més treballadors només per un dia.

Ahir al matí, segons ha pogut saber aquest mitjà, es va celebrar una reunió amb els membres de la gestora per intentar trobar una solució. En aquest encontre, les peixateries van exposar la seva situació i els seus arguments, i van deixar clar que els comerços tancaran quan s’acabi el peix. Per la seva banda, els gestors no van donar resposta immediata. Per tant, els treballadors del sector resten a l’espera que la presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, es pronunciï al respecte. Ahir a la tarda, hores després de la reunió, els ànims a les peixateries del nou Mercat estaven caldejats. No tots els comerços van accedir a parlar amb aquest mitjà, perquè segons expressaven, «només volem que es solucioni la situació». Aquells que sí que van voler fer-ho, però, van assegurar que «estem totes les peixateries unides per la mateixa causa. Fa molt de temps que esperàvem entrar al nou Mercat, vam passar nou anys fora, i només volem que tot funcioni com ha de funcionar».

La Maria Caparrós, propietària de la Peixateria Tinet, explicava que «no entenen que el peix no funciona com la resta de productes. Quan s’acaba el peix hem de tancar». Caparrós assegurava que «dissabte tancarem», destacava que «anem tots a una» i deixava clar que «el que volem és estar bé». Coincidia amb ella l’Encarna, també propietària d’una peixateria. Segons explicava, «a la reunió hem exposat la nostra situació i els nostres arguments». Assegurava que «no sabem quan tindrem una resposta perquè els de la gestora ens han dit que ho han de parlar amb l’Elvira Ferrando», però ja avançava que «els dissabtes a la tarda no obrirem i els dilluns hi haurà un servei de mínims per complir amb la normativa imposada des d’Espimsa».

Una altra peixatera, que no va voler donar el seu nom, subratllava que «l’Ajuntament està jugant amb la por i nosaltres, de por, no en tenim». La mateixa declarava que «els seus arguments perquè obrim els dissabtes a la tarda es basen en la competència, però no saben que la única competència que tenim, està a la primera planta del mercat». A més, expressava que «no som grans empreses amb un gran capital, som negocis familiars amb pocs treballadors i hem de descansar, però això ells sembla que no ho entenguin». En aquest sentit, un treballador que també va voler mantenir l’anonimat, es posicionava en contra de la normativa i al·legava que «el dissabte a la tarda no podem vendre peix perquè s’ha acabat tot el gènere i les barques no surten a la mar fins el dilluns». Segons deia, «no hauríem d’obrir ni dissabte ni dilluns. Tota la setmana treballant de matí i tarda és molt cansat, ens passem aquí més de dotze hores».

Els clients, en contra d’Espimsa

Els clients més habituals de les peixateries del Mercat tampoc ententen perquè l’Ajuntament ha d’obligar els comerços de peix fresc a obrir els dissabtes fins les vuit del vespre. L’Alfredo Castan, per exemple, expressava que, «si tant els molesta, que vinguin ells a treballar», i assegurava que «la competència no és un problema perquè qui vulgui peix fresc de veritat vindrà a comprar-lo aquí i no a cap altre lloc». Tampoc hi estava d’acord l’Elena, que expressava que «els dissabtes són un dia molt pobre i no hi ha públic suficient. A més, han de descansar després de tota la setmana».

L’únic client que es posicionava més o menys a favor de la normativa era l’Eduard Mora, que al·legava que «com més hores obrin, més peix es vendrà», però que a la vegada es posicionava «en contra» de què l’Ajuntament hagi d’assignar un horari obligatori per als comerços.

tracking