Diari Més

Homenatge

Víctimes de la Repressió Franquista lamenta l'absència del Partit Popular

Diverses associacions per la memòria històrica fan un homenatge als 771 afusellats a Tarragona

Ofrena floral al cementiri de Tarragona en homenatge a les víctimes de la repressió franquista.

Ofrena a les víctimes de la repressió franquistaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fossa comuna del cementiri de Tarragona, on van ser inhumades les 771 persones que van ser afusellades pel franquisme, ha sigut escenari de l’homenatge que l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona ha celebrat aquest diumenge amb la presència de descendents i de diverses entitats que reivindiquen la memòria històrica. Prop d’una vintena de rams de flors han sigut dipositats a peus del grup escultòric Dignitat, mentre tres besnéts d’afusellats interpretaven el Cant dels Ocells.

La presidenta de l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona, Montserrat Giné, ha agraït la presència d’entitats i administracions com l’Ajuntament i la Generalitat, iha lamentat algunes absències, com les de l’Arquebisbat i del Partit Popular. La resta de formacions polítiques amb representació a l’ajuntament tarragoní hi han sigut presents. Giné ha dit que «aquest any vull fer esment dels qui no han vingut a aquest acte d’homenatge a les víctimes de la repressió franquista». La presidenta de l’associació s'ha referit «a l’Arquebisbat, que sempre ha vingut, però potser no ha pogut en aquesta ocasió per les celebracions de la Setmana Santa, i tampoc ha vingut cap membre del Partit Popular, que de fet no ho ha fet mai, mentre que el subdelegat del Govern s’ha excusat».

Durant l’homenatge, s'ha guardat un minut de silenci «per les 771 persones afusellades a Tarragona, i pels represaliats a Catalunya i a tota Espanya», ha dit Giné, qui ha remarcat que «aquest és un acte de justícia». «La meva mare sempre ens va explicar al meu germà i a mi la història perquè no l’oblidéssim i per què en tinguéssim memòria». En el seu parlament, Giné ha dit que «hem donat passes importants i el Parlament treballa per l’anul·lació de sentències del franquisme, cosa que agraïm».

Les persones represaliades «van defensar les llibertats de Catalunya i són considerades delinqüents», ha remarcat la presidenta de l’associació. Giné aa finalitzat la seva intervenció dient que «no podem canviar el passat, però sí explicar el que ens agrada i el que no ens agrada, i el que sí podem canviar és el futur i, per tant, seguirem lluitant».

La regidora Begoña Floria, qui ha assistit en representació de l’Ajuntament, ha explicat un fet personal. Recentment va investigar què va passar «amb dos tiets-avis afusellats l’any 1937 en un poble de l’Aragó per ser de les Joventuts Socialistes. Allí tenen dificultats per organitzar actes com el d’avui a Tarragona», ha remarcat.

Per la seva banda, Plàcid García-Planas, director del Memorial Democràtic de Catalunya, ha manifestat que «el Govern està prement l’accelerador perquè sense memòria no hi ha vida».

tracking