Diari Més

Municipal

Acaba la 5a fase de les obres de restauració de la muralla romana després de nou mesos d'actuacions

La intervenció ha permès recuperar el pas de ronda i estabilitzar l'estructura

Foto de família a la zona restaurada de les muralles amb el director dels serveis territorials del Departament de Cultura, Jordi Agràs i la consellera de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria.

Acaba la 5a fase de les obres de restauració de la muralla romana després de nou mesos d'actuacionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de nou mesos d'actuacions, s'ha acabat la cinquena fase de les obres de restauració de la muralla de Tarragona situada al tram de la Baixada del Roser, des de l'accés al passeig Arqueològic fins al Fortí Negre. La intervenció ha permès estabilitzar la muralla i recuperar el pas de ronda. Concretament, s'ha fet el reforç estructural dels murs interns per evitar possibles enfonsaments, extraient el material del replè que provocava empentes a la muralla. També s'han posat riostes a la muralla amb una estructura de fusta i s'ha substituït el forjat del pas de ronda per evitar l'acció de filtracions de l'aigua de pluja. El tram que queda per rehabilitar es restaurarà en una nova fase. La intenció és que tot el pas es pugui obrir als visitants en un futur.

L'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya han finalitzat la cinquena fase de les obres de restauració de la muralla de Tarragona en el tram de la Baixada del Roser que va des de la porta d'accés al passeig Arqueològic fins al Fortí Negre. Aquest tram ja ha quedat alliberat de la gran vestida que protegia l'àmbit durant l'actuació. L'obra ha tingut un cost de 318.875 euros finançats a parts iguals per la Generalitat i l'Ajuntament.

Aquesta és la tercera actuació que s'executa en el tram de muralla de la Baixada del Roser -les anteriors es van executar el 2010 i el 2011- i ha consistit en el reforç estructural dels murs interns de la muralla per evitar possibles enfonsaments, extraient el material de replè que provocava empentes, enfortint la muralla amb una estructura de fusta i substituint el forjat del pas de ronda per evitar l'acció de filtracions de l'aigua de pluja.

«Ha estat un treball de rebaix força delicat, fins arribar a l'estrat més sòlid d'època romana, a una cota d'uns 3,40 metres del pas de ronda», ha explicat l'arquitecte responsable de la restauració, Joan Gavaldà, en una visita d'obres duta a terme aquest divendres. «A més, a mitja obra s'han incorporat els paràmetres del Pla Director actual en relació als materials per pavimentar el pas superior de ronda», ha afegit.

La consolidació de la Baixada del Roser

També s'ha consolidat el mur exterior de la muralla per assegurar la seva estabilitat i per evitar caigudes de material a la via pública, substituint carreus de pedra recuperada i rejuntant amb morter calç part de la muralla. «També ha estat una feina força laboriosa per part de restauradors i picapedrers perquè els elements encaixessin perfectament en la configuració del propi pany», ha afirmat l'arquitecte.

«No ha estat una obra de restauració, sinó un pas previ, que és la consolidació», ha matisat. El tram de muralla de la Baixada del Roser patia greus problemes d'estabilitat pels materials que constitueixen el nucli de la muralla. La falta de cohesió i les alteracions produïdes al llarg de la història dels materials de replè han motivat enderrocs dels fulls externs i la colonització interna de la muralla per espais habitats.

La muralla, una prioritat

La muralla de Tarragona és la primera obra romana que es coneix a Hispània. «La muralla és un dels elements més significatius del nostre patrimoni mundial; posar-la en valor és, de fet, l'objectiu del Pla Director de Muralla, i haver consolidat tot aquest tram, que és el que tenia major dificultat, és un pas molt important», ha declarat la consellera de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria.

La muralla romana tenia un recorregut aproximat de 5 quilòmetres i protegia una àrea de 59 hectàrees i anava des de la Part Alta fins al port. Actualment es conserven 1.300 metres, bona part dels quals es poden visitar en el recinte del Passeig Arqueològic. «Una muralla que ha aguantat més de 2.000 anys no podíem permetre que tingués un problema greu ara», ha sentenciat Floria.

Durant la visita totes dues administracions han anunciat ja la propera fase d'intervenció en aquest mateix tram que finalitzarà la pavimentació del pas de ronda i el reforç estructural amb un pressupost estimat de 237.000 euros- i han expressant la ferma voluntat de continuar treballant en noves fases del Pla Director de Muralla, així com d'acomplir-ne l'objectiu final que serà fer practicable el pas de ronda en tot el seu conjunt.

Pla obert dels murs interiors de la muralla romana de Tarragona, reforçades per evitar enfonsaments. Imatge del 7 d'abril de 2017.

Acaba la 5a fase de les obres de restauració de la muralla romana després de nou mesos d'actuacionsACN

tracking