Diari Més

Artur Mas defensa les arrels cristianes d'Europa i les entitats antigues

Presenta, per primera vegada, l’opuscle d’una entitat de la Setmana Santa de Tarragona

En primer terme, el cor d'aspirants durant la seva actuació i, al fons, Artur Mas abans de presentar l'opuscle.

Artur Mas defensa les arrels cristianes d'Europa i les entitats antiguesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Artur Mas va reflexionar sobre l’origen cristià d’Europa i la importància que tenen les entitats centenàries de Catalunya, en la presentació de l’opuscle de la Reial Germandat de Jesús Natzarè, acte que es va celebrar a l’església de Sant Miquel del Pla. La presentació va començar amb l’actuació del cor d’aspirants, que van interpretar el Cant dels Ocells i La Mare.

La presidenta de l’entitat, Eulàlia Veà, va agrair l’assistència de Mas «per primera vegada» en la presentació d’un opuscle de la Setmana Santa de Tarragona i va dir del president de la Generalitat que és persona «en la que tots els focus de l’actualitat s’han girat cap a ell per molts motius que tots coneixem». Veà va ressaltar que el president de la Generalitat «sempre s’ha posicionat com a cristià».

Apunts i improvisació

Artur Mas va portar unes notes, però la presentació va ser improvisada. Va començar dient que «presentar un opuscle és una novetat per a mi i això sempre estimula». Va centrar la seva intervenció en diverses reflexions. La primera va ser per destacar que l’any 1903, quan es va fundar la Reial Germandat de Jesús Natzarè, «la situació era difícil per les pèrdues de les colònies, però la gent tenia ganes de lluitar i, a Catalunya, es vivia un moment d’ebullició, de creativitat cultural, i el catalanisme començava a organitzar-se: poc després, la Mancomunitat va ser el primer intent d’autogovern després del 1714».

Mas va afirmar que «les entitats centenàries de Catalunya formen part de la riquesa de la Catalunya actual». Quan el president de la Generalitat parlava de les dificultats, va marxar la llum per uns instants i l’església es va quedar a les fosques. «Un país que té cura de la seva gent és un país millor i, en aquesta línia, moltes entitats han fet una gran feina», va dir en tornar la llum a Sant Miquel del Pla.

La segona reflexió de Mas va ser sobre les arrels cristianes d’Europa. «Ara hi ha països que volen marxar i altres que volen entrar, i les nostres arrels cristianes poden ser una solució a la problemàtica a la qual s’enfronta». Va afegir que «és necessari que Europa faci un reconeixement dels seus pobles. Es parla de l’Europa dels estats, però Europa és els seus pobles i aquí si faig referència a Catalunya». La tercera reflexió va ser per dir que «el cristianisme és una experiència d’amor, no només una relació de codis que hem de complir».

L’acte el va tancar el president de la Diputació, Josep Poblet, qui va agrair la valentia de Mas «en aquests moments» i es va referir a la figura que representa en la Catalunya actual.

tracking